Lekkage door verstopping en je verzekering: zo zit het
Lekkage door een verstopping kan veel schade en gedoe veroorzaken. Je wilt het zo snel mogelijk oplossen en denkt pas later aan de kosten. Gelukkig vergoedt je verzekering in veel gevallen de schade. We leggen je uit wat precies wel en niet verzekerd is, welke stappen je moet nemen bij lekkage en hoe je problemen in de toekomst kunt voorkomen.
Welke verzekering dekt lekkage door verstopping?
Lekkage door verstopping kan flinke schade veroorzaken aan je woning en spullen. Maar welke verzekering dekt welke schade?
Opstalverzekering
Met de opstalverzekering verzeker je je huis en alles wat eraan vastzit. Denk aan je inbouwkeuken, de badkamer en dus ook leidingen en afvoeren. De opstalverzekering dekt bij lekkage door verstopping de schade aan je afvoer. Ook schade aan muren, plafonds en vloeren valt hieronder.
Inboedelverzekering
Met de inboedelverzekering verzeker je je spullen. Zorgt de lekkage door de verstopping ook voor schade hieraan? Dan is dat verzekerd met je inboedelverzekering. Bijvoorbeeld doordat het over de vloer loopt en je vloerkleed beschadigd.
Welke oorzaken van lekkage door verstopping zijn niet verzekerd?
Niet alle oorzaken van lekkage door verstopping verzekeren we. Namelijk:
- Verstopping door slecht onderhoud
- Verstopping die je zelf veroorzaakt door bijvoorbeeld afval in je afvoer te gooien.
In de voorwaarden lees je precies wat wel en niet verzekerd is.
Vergoeding bij schade door verstopping
Een verstopping kan voor veel schade en dus kosten zorgen. Je moet verstopping oplossen. En de lekkage kan vaak ook voor schade aan je muur of vloer zorgen. Dit noemen we gevolgschade. Als de oorzaak van de verstopping verzekerd is, dan vergoeden we de kosten om de verstopping op te lossen. Inclusief graaf-, hak- en breekwerk. Ook betalen we de gevolgschade.
Soms is niet meteen duidelijk wat de oorzaak is van de lekkage. Dan willen wij de afvoerleidingen onderzoeken. De kosten voor dit onderzoek betalen wij. Heb je dit zelf al laten onderzoeken door een onderzoeksbureau? Dan betalen wij jou die kosten terug tot maximaal de kosten van onze eigen onderzoeker.
Verstopping voorkomen
Om verstopping van je afvoer te voorkomen, kun je zelf ook iets doen. Namelijk opletten met wat je door de afvoer spoelt. Spoel bijvoorbeeld geen vet of olie door je afvoer. Deze stoffen stollen en veroorzaken verstoppingen. En spoel geen vochtige doekjes of andere niet-afbreekbare materialen door het toilet. Ook dit zorgt voor verstopping.
Schade door verstopping repareren
Ben je bij Univé verzekerd? Dan kun je drie dingen doen om de schade door de verstopping te repareren.
- De reparatie van de schade door Univé laten regelen. We regelen dan een professioneel herstelbedrijf voor je. En we regelen de betaling met hen.
- De schade zelf herstellen. Je krijgt dan een vergoeding voor het materiaal en de uren die je hebt gemaakt.
- Zelf een hersteller kiezen. Als je zelf een herstelbedrijf regelt, kun je de offerte en na akkoord de rekening naar ons doorsturen.
Lekkage door verstopping? Meld schade bij je verzekering
Bij Univé kun je op verschillende manieren jouw schade door lekkage door verstopping melden.
- Bel ons spoednummer op 0592 348 112. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. Gebruik dit nummer bij een noodsituatie of enorme schade. Zoiets kun je namelijk niet online melden.
- Meld de schade 24/7 via Mijn Univé. Nog geen account? Maak dan hier je account aan.
- Meld de schade via de Univé App.
- Meld je schade bij een medewerker bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.
Opstalverzekering afsluiten voor lekkage door verstopping
Wil jij je goed verzekeren tegen schade door verstopping? Dat kan met een opstalverzekering van Univé. Je verzekert je dan ook voor schade door brand, inbraak, overstroming en neerslag. Met onze online rekentool kun je direct je premie berekenen.