Lekkage
- Waterschade keuken verzekering
- Lekkage waterleiding verzekering
- Lekkage door verstopping verzekering
- Lekkage opsporen
- Lekkage dak verzekering
- Gevolgschade lekkage verzekering
- Lekkage muur verzekering
- Lekkage vloerverwarming verzekering
- Lekkage vaatwasser verzekering
- Lekkage meterkast verzekering
- Lekkage balkon verzekering
- Lekkage door storm verzekering
Gevolgschade lekkage: Wat vergoedt je verzekering?
Een lekkage in huis kan een grote effecten hebben. Naast de directe schade aan bijvoorbeeld je vloer of plafond, kan een lekkage ook leiden tot gevolgschade. Maar wat is gevolgschade precies en wat vergoedt je verzekering?
Wat is gevolgschade bij lekkage?
Gevolgschade is alle schade die ontstaat als gevolg van de oorspronkelijke schade. Bij een lekkage kan dit bijvoorbeeld zijn:
- Schimmelvorming: Vocht zorgt voor een ideale omgeving voor schimmels. Schimmels zijn niet alleen ongezond, maar ook schadelijk voor je woning.
- Rot: Houten onderdelen zoals de vloer of het plafond kunnen gaan rotten door vocht.
- Verkleuringen: Vocht kan leiden tot lelijke verkleuringen op muren en plafonds.
- Stankoverlast: Een lekkage kan een muffe geur veroorzaken in je woning.
Welke verzekering dekt gevolgschade?
Of je verzekering gevolgschade vergoedt, hangt af van de oorzaak van de lekkage. Daarnaast hangt het af van welke verzekering je hebt. In veel gevallen wordt gevolgschade door lekkage wel vergoed. Een voorwaarde is wel dat de lekkage is ontstaan door een onverwachte gebeurtenis. Is de lekkage bijvoorbeeld ontstaan door een kapotte leiding of door een storm? Dan is de gevolgschade die hierdoor ontstaat vaak ook gedekt. Als de lekkage voorkomen had kunnen worden door regelmatig onderhoud te plegen of door slijtage, wordt dit niet vergoed.
Gevolgschade door lekkage wordt gedekt onder de opstal- en inboedelverzekering van Univé. De vaste onderdelen van je woning, zoals de muren, zijn verzekerd onder de opstalverzekering. De meubels in je huis en overige losse spullen, zijn verzekerd met de inboedelverzekering.
Gevolgschade in een huurwoning
Als je in een huurwoning woont, is het belangrijk om te weten welke schade je zelf kunt claimen. En natuurlijk welke de verhuurder voor zijn of haar rekening neemt. Over het algemeen is de verhuurder verantwoordelijk voor de schade aan de vaste delen van de woning. Bijvoorbeeld voor schade aan de leidingen en afvoer. Dit komt doordat een opstalverzekering vaak is geregeld door de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE). Jij als huurder bent meestal verantwoordelijk voor de schade aan je eigen inboedel. Dus aan je eigen spullen.
Wat moet je doen bij lekkage?
- Schakel een professional in: Bel een loodgieter om de lekkage te verhelpen.
- Maak foto's: Documenteer de schade met foto's.
- Melden bij Univé: Neem contact op met Univé om de schade te melden. Of meld schade 24/7 eenvoudig online via de Univé-App of via Mijn Univé.
Hoe kun je gevolgschade voorkomen?
Je kunt schade door lekkage niet altijd voorkomen. Wel zijn er enkele dingen die je kunt doen om de kans op schade te verkleinen:
- Regelmatig onderhoud: Laat je installaties regelmatig controleren door een vakman.
- Let op de eerste signalen: Reageer snel op kleine lekkages om grotere schade te voorkomen.
- Goede ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in je badkamer om vochtvorming tegen te gaan.