Dakgoot en lekkage
Lekkage aan je dakgoot lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo’n probleem. Er druppelt wat water naar beneden, wat in de tuin terechtkomt. Maar ongezien kan een lekkende dakgoot voor veel meer schade zorgen. Bijvoorbeeld schade aan de muur of de dakconstructie. Wanneer er op die plekken ook lekkage ontstaat, loop je ook binnen in huis het risico op waterschade. Op deze pagina lees je over de oorzaken en gevolgen van dakgootlekkages, en wat je ertegen kunt doen.
Oorzaak van lekkage aan de dakgoot
In veel gevallen ontstaat lekkage bij de naden van de dakgoot. De oorzaak is simpelweg ouderdom. Een dakgoot doorstaat weer en wind en gaat gemiddeld een jaar of twintig mee. Als deze naden slecht gesoldeerd zijn, kan er al eerder schade bij de naden ontstaan.
Er kan ook schade ontstaan wanneer er geen expansiestukken in de dakgoot zijn gebruikt. Een dakgoot krimpt en zet uit onder invloed van het weer namelijk. Een expansiestuk zorgt ervoor dat de goot daarvoor de ruimte heeft. Zonder expansiestuk kunnen er scheuren en dus lekkages ontstaan.
Ook een verstopte dakgoot zorgt vaak voor lekkage. Doordat vuil en water zich ophopen, kan er schade aan de dakgoot zelf ontstaan.
Lekkage in de dakgoot opsporen
Er zijn verschillende manieren om een lekkage in de dakgoot op te sporen. Het is handig om dit bij droog weer te doen. Je kunt dan wat water in de dakgoot laten lopen om te zien waar het lekt. Om het wat makkelijker te maken kun je een kleurstof aan het water toevoegen. Let er wel op dat dit een kleurstof is die je weer makkelijk schoon kunt maken.
Ook kun je de dakgoot van dichtbij inspecteren. Roestige plekken en kleine scheurtjes zijn logische plekken waar een lekkage kan ontstaan. De volgende stap is om de lekkage te verhelpen. Het is aan te raden om dit door een vakman te laten doen.
Is mijn waterschade door dakgootlekkage verzekerd?
Waterschade herstellen is niet altijd goedkoop. Bijvoorbeeld een heel plafond herstellen: dat kost veel geld. Met een opstalverzekering worden de kosten aan je huis vergoed: muren, vloeren, plafonds, maar ook ingebouwde keukens en badkamers. De inboedelverzekering vergoedt dan weer de eventuele schade aan je spullen. Bijvoorbeeld meubels of elektronica.
Beide verzekeringen dekken vaak waterschade door zware regenval, wanneer de schade niet door jezelf voorkomen had kunnen worden. Schade die je zelf had kunnen voorkomen, bijvoorbeeld waterschade door een dakgoot met achterstallig onderhoud, wordt niet vergoed. Lees de verzekeringsvoorwaarden van jouw verzekering goed door om te weten in welke gevallen je een vergoeding mag verwachten.
Wat te doen bij lekkage door een kapotte dakgoot?
Bij lekkage aan je dakgoot geldt: hoe sneller je maatregelen neemt, hoe beter. We zetten in zes stappen voor je op een rij wat je dan moet doen.
- Beperk de schade: gebruik handdoeken om de vloer of wanden zo droog mogelijk te maken. Bedek daarna je vloer met zeil en vang het lekkende water op met emmers of dekens.
- Verplaats waardevolle spullen: breng al je kostbare bezittingen in veiligheid. Denk aan spullen als elektronica, apparaten en belangrijke documenten. Gooi belangrijke documenten en foto’s nooit weg als ze nat zijn geworden: zij zijn ook bewijs van je schade. Als je ze weggooit, wordt de schade aan je documenten waarschijnlijk niet vergoed. Bovendien kan een specialist de papieren misschien alsnog (voor een deel) herstellen.
- Maak duidelijke foto's: maak voor je woonverzekering duidelijke foto’s van de lekkage én alle ontstane schade aan je woning en spullen.
- Bel je verzekeraar: meld de schade zo snel mogelijk bij je woonverzekeraar. Die kan je meestal direct vertellen of de schade gedekt is en wat de volgende stappen zijn.
- Spoor de oorzaak op: probeer te ontdekken waar de lekkage vandaan komt. De reparateur kan de lekkage dan sneller verhelpen. Heb je een schuin dak? Controleer dan of er dakpannen kapot zijn, missen of scheef liggen. Ligt het aan de dakgoot? Controleer deze dan op scheurtjes.
- Schakel een specialist in: we raden je aan om de lekkage te laten opsporen en oplossen door een specialist. Doe dit altijd in overleg met je verzekeraar. Anders loop je het risico dat deze kosten niet vergoed worden.
Hoe kan ik lekkage door een kapotte dakgoot voorkomen?
Lekke dakgoten zijn meestal het resultaat van slecht onderhoud. Dat betekent dus ook dat zo'n lekkage meestal goed te voorkomen valt. Hoe? Door de dakgoot minimaal één keer per jaar goed schoon te maken. De kans dat je dakgoten verstopt of beschadigd raken is dan meteen een stuk kleiner. Doe je dat liever niet zelf? Laat dan een bedrijf je dakgoot schoonmaken.