Ga naar inhoud

11 juli 2024Gezondheid

Nu bewegen is (ook) goed voor later

Regelmatig bewegen geeft een fit en vitaal gevoel. Daarmee start je een drukke dag op een fijne manier. Maar die actieve leefstijl heeft ook voordelen voor de lange termijn. 

Uit onderzoek blijkt, dat je vitaler ouder wordt als je op tijd begint met een actieve leefstijl. Hoe dat kan? Dat leggen we hieronder uit.  

Brein 

Door regelmatig te bewegen stimuleer je de aanmaak van nieuwe hersencellen en nieuwe verbindingen in je brein. Dit verbetert je hersenfunctie (geheugen en leervermogen) en vermindert op hogere leeftijd het risico op dementie of de ziekte van Alzheimer. Niet voor niets promoot ‘breinhoogleraar’ Erik Scherder dat we meer moeten bewegen.  

Gezondheid 

Beweging versterkt je hart en verbetert je bloedsomloop. Daarnaast heeft het een positief effect op onder meer je bloeddruk, cholesterol, longen en immuunsysteem. En het helpt je op gewicht te blijven. Volgens onderzoek vermindert regelmatig bewegen de kans op chronische ziektes waardoor het bijdraagt aan een langer en gezonder leven. Wist je dat een half uur bewegen per dag de kans op hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten zoals diabetes al met 20 tot 30 procent kan verkleinen? 

Botten en spieren 

Actief bewegen heeft ook een positief effect op de botdichtheid en spiermassa van je lichaam.  Naarmate je ouder wordt, worden je botten brozer. Bij vrouwen begint dit proces al vanaf hun dertigste levensjaar. Bewegen zorgt ervoor dat je later ‘steviger op je benen staat’. Je traint namelijk je coördinatievermogen en je balans is beter, waardoor je minder snel valt. En mócht je toch vallen, dan is de kans dat je iets breekt kleiner. 

Mentale fitheid 

Actief bewegen zorgt ervoor dat je je meteen beter voelt. Dat komt door het stofje endorfine, dat je lichaam tijdens actie aanmaakt. Maar met een actieve leefstijl sta je ook later positiever en optimistischer in het leven. Door regelmatig te bewegen slaap je dieper en beter, waardoor je meer uitgerust en mentaal weerbaarder bent. Stress en andere negativiteit hoopt zich niet op in je lichaam, maar raak je tijdens het bewegen kwijt. Je leert bovendien te luisteren naar de signalen van je lichaam en geest waardoor je beter je eigen grenzen kunt bewaken. En de resultaten die je behaalt geven meer zelfvertrouwen. 

Blijf tijd vrijmaken  

Een actieve leefstijl heeft dus enorme voordelen en een positief effect op je gezondheid en je welzijn. Nu én later. Reden genoeg dus om voldoende beweegmomenten in je agenda te plannen! 

Deel dit bericht