Hoe werkt een cv-ketel?
Het lijkt zo simpel. Als het koud is in huis draai je even aan de thermostaat en even later is het lekker warm. Of nog handiger: met een slimme installatie stel je precies in wanneer de verwarming aan of uit moet. Het is zo vanzelfsprekend, dat we eigenlijk bijna nooit stilstaan bij de vraag: hoe werkt een cv-ketel eigenlijk?
Wat is een cv-ketel?
Een cv-ketel is een apparaat dat water verwarmt voor de verwarming, douche en kranen in huis. De afkorting cv staat voor centrale verwarming. Op het moment dat je aan de thermostaat of een warmwaterkraan draait, verwarmt de cv-ketel het water. Dat warme water gaat vervolgens naar de kraan en de radiatoren.Dat klinkt simpel, maar er komt nog veel meer bij kijken.
Zo werkt een cv-ketel
De functie van een cv-ketel is het verwarmen van water. Dat gebeurt in verschillende stappen. Allereerst draaije aan de thermostaat, of open je een warmwaterkraan in huis. Er gaat een signaal naar de cv-ketel dat er warm water nodig is.
Het verwarmen van water gebeurt in de meeste installaties door het verbranden van gas. Via een gasleiding stroomt er gas naar de verbrandingskamer van de ketel. Daar zit een warmtewisselaar, die zorgt dat de warmte van het verbrande gas veilig wordt overgebracht op het water.
Hoe dat precies gaat hangt af van wat je nodig hebt. Bij het aanzetten van de verwarming komt er bijvoorbeeld eerst een signaal binnen van de thermostaat waar de cv-ketel op aan is gesloten. Via de leidingen stroomt er dan warm water naar de radiatoren. Het koude water stroomt juist weer terug naar de cv-ketel.
Zet je de kraan of de douche open voor warm water? Dan komt er via de waterleiding water in de cv-ketel. Die wordt vervolgens verwarmd, waarna het naar de kraan of douche stroomt.
Veiligheid en je cv-ketel
Bij het verbranden van gas komt er koolmonoxide in uw cv vrij. Een levensgevaarlijk gas, dus het is belangrijk dat de installatie goed en veilig werkt. Gelukkig zijn er verschillende beveiligingen ingebouwd.
Ionisatiebeveiliging: wanneer het gas niet goed verbrandt kan dit voor gevaarlijk situaties zorgen. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de gastoevoer stopt wanneer het gas niet goed verbrandt.
Aan- en afvoer van lucht en gas: als gas verbrandt komen er gevaarlijke verbrandingsgassen vrij. Om te voorkomen dat deze in huis achterblijven wordt er steeds schone lucht toegevoerd. De verbrande gassen worden via een ander kanaal weer afgevoerd.
Luchtdichte kast: het verbranden van gas gebeurt in een luchtdichte kast. Zo kan er geen gas uit de de cv-ketel lekken.
Het is ook belangrijk om je cv-ketel op de juiste plek op te hangen of op de juiste manier in te bouwen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties, door bijvoorbeeld oververhitting van de ketel.
Onderhoud van je cv-ketel
Nu je weet hoe een cv-ketel werkt, begrijp je ook dat het een complex systeem is. Voor een goede en veilige werking is het dan ook belangrijk dat er regelmatig onderhoud door een specialist wordt uitgevoerd.