Expansievat: wanneer vervangen?
Het expansievat en de cv-ketel horen bij elkaar. Maar hoe werkt een expansievat precies, hoe kan hij kapot en wanneer moet je hem vervangen? Je leest er hier meer over.
Zo werkt een expansievat
Als water verwarmd wordt, zet het uit met 3%. Wordt het kouder, dan krimpt het. Dit zorgt voor drukverschillen in een gesloten systeem. Je centrale verwarming is zo’n gesloten systeem, vandaar dat de drukverschillen hier worden opgevangen met een expansievat.
Omdat de metalen buizen van je cv niet kunnen uitzetten, kan eventueel extra watervolume terecht in het karakteristieke rode drukvat. De twee helften van het expansievat worden van elkaar gescheiden door een membraan. Aan de ene kant is het vat gevuld met stikstof, aan de andere kant met water uit het leidingsysteem. Zodra er meer volume is door uitzetting, wordt het stikstof dichter op elkaar gedrukt. Dit zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke drukopbouw ontstaat.
Expansievat ontluchten? Niet nodig!
Het is verstandig om regelmatig de centrale verwarming te ontluchten. Zo voorkom je rammelende geluiden door luchtbellen in het systeem. Maar het expansievat ontluchten hoeft niet. Dat zou immers de drukverhouding tussen de gedeeltes met stikstof en water verstoren. Wel is het goed om de luchtdruk van het expansievat af en toe te laten controleren. Dit kan tijdens het reguliere onderhoud.
Is je expansievat kapot?
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je verwarming niet meer optimaal werkt. Te weinig waterdruk, een kapotte circulatiepomp, lekkage… Maar het kan ook zijn dat je expansievat kapot is. Dat kun je eenvoudig zelf testen door met een moersleutel of ander hard voorwerp tegen de bovenkant en onderkant van het vat te tikken. Hoor je tweemaal hetzelfde geluid, dan is het membraan stuk en is het volledige expansievat gevuld met water.
Wanneer moet je het expansievat vervangen?
Gemiddeld gaat het rode drukvat zo’n 7 jaar mee. Maar als je pech hebt, gaat er eerder iets stuk. Aan de andere kant: als je mazzel hebt, kan het expansievat nog jaren langer mee. Tik er een paar keer per jaar tegenaan om te horen of het membraan zijn werk nog doet. En laat een professional je cv-installatie regelmatig controleren en onderhouden.
Zorg goed voor je expansievat met cv-ketel onderhoud van Univé
Om te voorkomen dat je expansievat kapot gaat, is het belangrijk om je expansievat/cv-ketel minimaal één keer per twee jaar te laten onderhouden. Univé heeft hiervoor een handig onderhoudsabonnement: cv-ketel onderhoud. Voor een vast bedrag per maand komt er dan elke 2 jaar een vakman bij je langs om je cv-ketel te onderhouden. Zo voorkom je schade aan het systeem, koolmonoxidevergiftiging, een koude douche of zelfs brand. Ook krijg je altijd hulp bij storingen. Cv-ketel onderhoud maakt deel uit van Veilig Wonen. Dat is een verzameling diensten die allemaal te maken hebben met zorgeloos wonen.