Feestdagen in Zweden
Bijna elk land viert feestdagen zoals Kerstmis en Pasen, maar daarnaast heeft ieder land ook zijn eigen feesten en gewoontes. Als je naar Zweden op reis gaat, is het fijn om te weten welke feestdagen er zijn en wanneer ze gevierd worden. Vaak zijn winkels, kantoren en bezienswaardigheden tijdens de feestdagen gesloten. Of ze zijn geopend op andere tijden. Lees hier alles over de feestdagen in Zweden.
Nationale feestdagen in Zweden
In Zweden worden er verschillende feesten gevierd. Sommige feesten hebben te maken met oude gewoontes of belangrijke gebeurtenissen in de Zweedse geschiedenis. Feesten kunnen zelfs per regio verschillen. Elk seizoen zijn er verschillende dagen waarop er een belangrijke gebeurtenis wordt gevierd. Hier een overzicht van alle nationale feestdagen in Zweden:
1 januari - Nieuwjaarsdag (Nyårsdagen)
6 januari - Driekoningen (Trettondedag jul): Viering van de drie wijzen.
April - Pasen (Påsk)
30 april - Walpurgisnacht (Valborgsmässoafton): Vreugdevuren en viering ter ere van de lente.
1 mei - Dag van de Arbeid (Första maj): Internationale dag van de arbeid.
Mei/juni - Hemelvaartsdag (Kristi himmelsfärds dag)
Pinksteren (Pingst): Vijftig dagen na Pasen.
6 juni - Nationale Dag van Zweden (Sveriges nationaldag): Viering van Zweedse onafhankelijkheid.
21 juni - Midzomer (Midsommar): Viering van de langste dag van het jaar.
Eerste zondag in november - Allerheiligen (Alla helgons dag): Herdenking van overledenen.
24 december - Kerstavond (Julafton): Belangrijkste dag van de kerstviering.
25 december - Eerste Kerstdag (Juldagen)
26 december - Tweede Kerstdag (Annandag jul)
31 december - Oudejaarsavond (Nyårsafton)
De bekendste feestdag in Zweden
Midzomer (Midsommar) is een van de bekendste feestdagen in Zweden. Midzomer wordt meestal gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni ligt. Het is de dag van de zonnewende: de langste dag en de kortste nacht. In bijna elk dorp of stad wordt de komst van de zomer gevierd.
Een gebruik tijdens het Midzomerfeest is het versieren van meibomen. Meibomen zijn kruisvormige bomen of palen met veel groen. Hier worden versieringen in gehangen. Ook het maken en dragen van bloemenkransen is een geliefde gewoonte. Midzomer is vooral een vrolijk feest waarbij Zweden met elkaar genieten van eten, muziek, dans en bloemen.
Pasen (Påsk)
Ook Pasen wordt in Zweden groots gevierd. Afhankelijk van de regio gaan kinderen de avond voor Pasen op påskafton of skärtorsdag langs de deuren. Vroeger geloofden de Zweden dat heksen tijdens skärtorsdagen samenkwamen op een eiland (Blåkulla). Op hun bezemstelen zouden ze daar naartoe vliegen om feest te vieren met de duivel.
De kinderen verkleden zich tijdens Pasen daarom nog altijd als heks en wensen iedereen bij wie ze langs gaan een Vrolijk Pasen (‘Glad Påsk’) met zelfgemaakte tekeningen of kaarten. In ruil hiervoor krijgen ze snoep in hun mandjes. Verder versieren de Zweden hun huizen tijdens Pasen vaak met takken en gekleurde veren.
Regionale en traditionele feesten in Zweden
In Zweden worden er naast de nationale feestdagen ook regionale feesten gevierd. Hier een overzicht van alle regionale feestdagen die er in Zweden worden gevierd:
13 januari - Sint-Knutdag (Tjugondag Knut): Einde van de kerstperiode.
Vastentijd - Vette Dinsdag (Fettisdagen): Eten van 'semla' (zoet gebak).
25 maart - Maria Boodschap / Wafeldag (Våffeldagen): Traditioneel eten van wafels.
Augustus - Kreeftenfeest (Kräftskiva): Eten van rivierkreeftjes.
Surströmmingspremiär - (augustus/september): Viering van surströmming (Zweedse haring).
10 november - Sint-Maartenavond (Mårtensafton, Skåne): Feest met gerechten zoals ganzenvlees.
13 december - Sint-Lucia (Luciadagen): Lichtviering met zang en kaarsen.
De bekendste regionale feestdagen: Sint Lucia en Våffeldagen
De bekendste regionale feestdagen in Zweden zijn Sint Lucia en Våffeldagen. Jaarlijks wordt in bijna iedere Zweedse stad, dorp of kerk op 13 december het feest van Sint Lucia gevierd. Dit feest wordt door de Zweden al 400 jaar gevierd. Er vinden tijdens het feest overal kerkconcerten en optochten plaats.
Tijdens een Sint Lucia-optocht zijn de meisjes gekleed in wijde witte jurken. Ook houden ze een brandende kaars in hun hand. Op hun hoofd dragen ze een kroon van kaarsen.
Vooraan de stoet loopt een meisje verkleed als Lucia, de ‘koningin van het licht’. Tijdens het feest delen kinderen traditionele zoete broodjes met saffraan uit. Ze verkleden zich daarbij als speculaasmannetjes, elfjes of sterrenjongens.
Våffeldagen
Våffeldagen betekent letterlijk ‘wafeldag’. Op 25 maart wordt op veel plekken in Zweden het wafelijzer uit de kast gehaald. Er worden dan wafels gebakken en gegeten. Deze dag heeft haar naam te danken aan een grappige verwarring. De oorspronkelijke naam was ‘Vårfrudagen’ (Onze-Lieve-Vrouwedag), maar dit werd in de volksmond verkeerd uitgesproken. Namelijk als ‘Våffeldagen’, wat dus ‘wafeldag’ betekent. Sindsdien is het een gewoonte om wafels te eten op deze dag.
Meer weten over het eten in Zweden? Lees dan onze speciale pagina hierover.
Goed voorbereid feest vieren in Zweden
Ga jij binnenkort op reis naar Zweden en heb je nog geen reisverzekering? Als je op reis gaat naar Zweden, kan het fijn zijn als je van tevoren een reisverzekering afsluit. Als er dan iets gebeurt tijdens je reis, en je moet extra kosten maken door ziekte of een ongeluk, ben je 24/7 verzekerd van hulp.
Ook tijdens de feestdagen kun je rekenen op hulp van Univé. Zo ga je goed voorbereid op reis. Je sluit jouw reisverzekering al binnen enkele minuten af.