Eten in Zweden
Ga je op vakantie naar Zweden en ben je benieuwd naar het eten? Het eten in Zweden lijkt veel op het eten in Noorwegen en Finland. In Zweden eten ze drie maaltijden per dag, waarbij het avondeten de belangrijkste maaltijd is. Benieuwd naar wat de Zweedse keuken te bieden heeft? Lees hier alles over het eten in Zweden.
Wat eten ze in Zweden?
Tijdens de drie belangrijkste maaltijden op een dag eten Zweden graag voedzaam en gezond. Ze maken veel gebruik van verse, lokale producten, die in het seizoen zijn.
Het ontbijt in Zweden
Zweden beginnen hun dag vaak met brood. Er zijn veel verschillende soorten brood te koop. Vaak wordt brood ongesneden verkocht. Dit betekent dat je het thuis zelf nog moet snijden. Het brood wordt vaak gecombineerd met verschillende soorten beleg, zoals kaas, ham en komkommer.
Ook havermoutpap, dat ook wel gröt wordt genoemd, is een populair ontbijt. Gröt wordt vaak geserveerd met zoete ingrediënten, zoals suiker, kaneel en/of bessen.
Verder gebruiken de Zweden graag zuivelproducten bij het ontbijt. Yoghurt en filmjölk, een soort zure melk, wordt vaak gegeten met granen zoals muesli of cornflakes. Het ontbijt is meestal een lichte maaltijd, omdat de Zweden vroeg lunchen.
De Zweedse lunch
Lunchtijd in Zweden vindt meestal plaats tussen 11:30 en 13:00 uur. Veel Zweden nemen hun eigen lunch mee naar school of werk. Dit kan een eenvoudig broodje zijn of bijvoorbeeld een 'smörgås'. Dit is een sandwich met beleg zoals kaas, worst of haring. Ook ‘matlåda’, de meegebrachte lunchtrommel, komt vaak voor en is gevuld met restjes van het avondeten.
In kantines van scholen en bedrijven wordt er soms een warme lunch geserveerd. Vaak bestaat deze uit soep of een stoofpot. Maar de lunch kan ook een warme maaltijd zijn die bestaat uit aardappelen, vlees of vis. De bekende Zweedse gehaktballetjes, ‘köttbullar’, worden vaak geserveerd met aardappelpuree en lingonberryjam.
Avondeten in Zweden
Het avondeten is de hoofdmaaltijd van de dag en wordt meestal tussen 17:00 en 19:00 uur gegeten. De Zweden eten graag met elkaar en vinden streekproducten erg belangrijk. Ze houden van voedzame en makkelijke maaltijden, vaak met vlees, vis, aardappelen en groenten. Bekende gerechten zijn bijvoorbeeld ‘pyttipanna’. Dit betekent letterlijk ‘dingetjes in een pan’. De basis van dit gerecht zijn aardappelen, die worden gesneden in dobbelsteentjes. Hier wordt ui en vlees aan toegevoegd, en soms gebakken eieren of groenten op zuur.
Ook vis speelt een grote rol in de Zweedse keuken. Vis zoals zalm, haring en kabeljauw worden gebakken, maar ook veel gegrild gegeten. Ook ovenschotels zoals ‘janssons frestelse’, een gerecht met aardappelen, uien en ansjovis, zijn populaire keuzes in Zweden.
Zweedse specialiteiten
Als je van nieuwe smaken houdt, probeer dan ook eens één van deze Zweedse specialiteiten.
Surströmming
Een bekende Zweedse lekkernij met een sterke geur en smaak. De haring wordt in blik gefermenteerd en minstens een half jaar bewaard voordat hij gegeten wordt. Fermentatie is een proces waarbij eten of drinken langer houdbaar gemaakt wordt door goede bacteriën, schimmels of gisten te gebruiken. Surströmming wordt meestal gegeten met tunnbröd. Dit is dun, zacht brood dat wordt geserveerd met aardappelen, ui en zure room.
Prinsesstårta
Prinsesstårta is een klassieke Zweedse taart met een laag cake en een vulling van slagroom en vanillecrème. De taart is bedekt met een laag gekleurde marsepein, en wordt vaak geserveerd tijdens speciale feestelijke gelegenheden, zoals verjaardagen.
Renskött
Rendiervlees is vooral populair in het noorden van Zweden, bijvoorbeeld in Lapland. Het wordt klaargemaakt in stoofpotten, of als ‘renskav’. Renskav is dun gesneden rendiervlees dat kort gebakken wordt. Het vlees wordt geserveerd met aardappelpuree en lingonberryjam.
Fika
Een populaire Zweedse traditie is fika, een koffiepauze die veel meer betekent dan alleen even iets drinken. Tijdens een fika nemen de Zweden even tijd om te ontspannen. Ze genieten van een kopje koffie of thee en eten daarbij vaak een lekkernij, zoals een kaneelbroodje (kanelbulle). Een belangrijk moment dat symbool staat voor balans en het waarderen van de kleine momenten.
Andere dingen om van te genieten in Zweden
Naast het Zweedse eten zijn ook de feestdagen in Zweden een reden om naar dit mooie land te reizen. Lees je van tevoren goed in, zodat je weet wat je kunt verwachten.
Met een gerust gevoel op reis
Ga je op reis naar Zweden en wil je onbezorgd genieten van al het heerlijke eten? Sluit dan een reisverzekering af. Je bent dan 24/7 verzekerd van hulp. Bijvoorbeeld als je ziek wordt tijdens je reis.
Je kunt je reisverzekering verder uitbreiden met aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld met de dekking medische kosten. Zo ben je nog beter verzekerd en kun je met een gerust gevoel op reis naar Zweden.