Ga naar inhoud

Total Cost of Ownership (TCO) betekenis​

TCO is de afkorting van Total Cost of Ownership. Dit zijn de totale eigendomskosten: alle kosten die je maakt voor een auto, vanaf het moment dat je die koopt of leaset tot het moment waarop je de auto weer verkoopt of inlevert bij de leasemaatschappij. Het gaat dus niet alleen om de aanschafprijs of leaseprijs, maar ook om wat het kost om de auto te gebruiken.

TCO berekenen van je auto: waarom is het slim?

De TCO geeft een eerlijk beeld van wat een bepaalde auto je nu echt kost. Zo kan het zijn dat je een goedkope auto koopt die veel duur onderhoud nodig heeft. Of dat je juist een dure elektrische auto koopt die erg goedkoop is om te gebruiken en onderhouden.

Als je in deze twee situaties alleen naar de aanschafprijs kijkt, dan kijk je alleen naar een klein deel van de kosten. Door de TCO te berekenen en vergelijken, weet je precies wat je kwijt bent aan beide auto’s. En welke optie uiteindelijk voordeliger is.

Welke kosten maken deel uit van de TCO?

Bij het berekenen van de TCO van je koopauto, spelen de volgende zaken een rol:

Hoe zit het met de TCO van een leaseauto?
Wil je de TCO van een leaseauto berekenen? Dan hoef je alleen het leasebedrag en de brandstofkosten of laadkosten mee te nemen in je berekening. Voor de andere zaken hoef je als leaserijder namelijk niet te betalen: dit doet de leasemaatschappij al voor je.

1. Afschrijving

Jouw auto wordt elk jaar minder waard, behalve als je een oldtimer hebt. Deze vermindering van de waarde wordt ook wel afschrijving genoemd. Dit is de grootste kostenpost van een koopauto.

Als je de totale kosten van afschrijving aftrekt van de aanschafprijs, dan kom je uit op de restwaarde van de auto. Heeft de auto nog een hoge restwaarde, dan is deze dus nog veel waard en valt de TCO lager uit.

2. Onderhoud en reparatie

De kosten voor onderhoud zijn afhankelijk van een paar factoren, namelijk:

  • het type auto (elektrisch, hybride of brandstof)

  • het merk en model

  • de motor

  • je rijgedrag

  • hoe goed je de banden onderhoudt

Met een elektrische auto hoef je normaal minder vaak naar de garage. En ook een jaarlijkse beurt is meestal niet nodig. Dat komt doordat deze auto’s minder gevoelig zijn voor pech en slijtage.

Wel kan het zijn dat je meer betaalt voor een onderhoudsbeurt, omdat de onderdelen voor elektrische auto’s vaak duurder zijn. Maar ook in dat geval ben je onderaan de streep meestal nog steeds goedkoper uit dan met een brandstofauto.

3. Verzekeringen

Ook de kosten voor je autoverzekering zijn een belangrijk onderdeel van de TCO. Neem niet alleen je maandelijkse of jaarlijkse premie mee in je berekening, maar denk ook aan de volgende dingen die kunnen leiden tot mogelijke extra kosten:

  • Ben je All Risk verzekerd en heb je een inzittendenverzekering? Zo nee, hou er dan rekening mee dat minder schades gedekt worden. Daardoor kan de TCO hoger zijn.

  • Heb je recht op pechhulp en vervangend vervoer of moet je hier zelf voor betalen?

  • Wat is je eigen risico? Dit wordt ook wel eigen bijdrage genoemd.

4. Motorrijtuigenbelasting

Hoeveel motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) je betaalt, hangt af van het gewicht, de brandstof en de CO2-uitstoot van de auto. Hoe milieuvriendelijker jouw auto is, hoe minder wegenbelasting je betaalt.

Sterker nog: als je een elektrische auto hebt, dan betaal je tot en met 2024 helemaal geen motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2025 krijg je een korting van 75% op je motorrijtuigenbelasting, van 2026 t/m 2029 is dit een korting van 25% en vanaf 2030 vervalt alle korting.

Vanaf 1 januari 2025 krijg je als je een hybride auto rijdt een korting van 25% (dit was eerder 50%). Je betaalt dan 75% het reguliere tarief. Vanaf 1 januari 2026 vervalt alle korting. Je betaalt dan gewoon 100% het reguliere tarief voor de motorrijtuigenbelasting die voor jouw auto geldt. 

5. Brandstofkosten

Rij je op benzine, diesel of LPG? Dan merk je mogelijk al gauw dat je maandelijkse kosten voor brandstof erg kunnen verschillen. Deze zijn namelijk voor een deel afhankelijk van de brandstofprijzen.

Maar ook je rijstijl heeft veel invloed op wat je uiteindelijk voor brandstof betaalt: door zuiniger en veiliger te rijden, kun je een hoop geld besparen en jouw TCO omlaag brengen. Bovendien heb je met veilig rijgedrag minder risico op schade en onverwachte kosten.

6. Laadkosten

Rij je elektrisch, dan speelt de manier waarop je je auto laadt een belangrijke rol in het totale kostenplaatje. Vaak is snelladen bijvoorbeeld wel dubbel zo duur als laden via je eigen laadpaal thuis. Hoe voordeliger je laadt, hoe lager de TCO van je elektrische auto.

Lees meer over de laadkosten van een elektrische auto.

Vergelijking TCO: elektrische auto vs. brandstofauto

Twijfel je tussen een brandstofauto en elektrische auto? Dan wil je vast weten met welke van de twee je goedkoper uit bent. Een nieuwe elektrische auto is bijna altijd duurder dan een vergelijkbaar brandstofmodel. Maar dat is niet het hele verhaal: een elektrische auto kost je na de aanschaf meestal wel weer minder geld.

Dat komt doordat je als elektrische rijder vaak minder kosten maakt voor de belasting, het laden en het onderhouden van je auto. Het is daarom waarschijnlijk dat de totale eigendomskosten voor een elektrische auto in veel gevallen lager zijn dan die van een brandstofauto. Hoe dit precies zit, kun je zien in het rekenvoorbeeld hieronder.

Rekenvoorbeeld
Stel, je denkt erover na om een van deze twee modellen te kopen: een elektrische Volkswagen ID.3 of een Volkswagen Golf. Het elektrische model kost ruim € 5.000 meer, maar is uiteindelijk tóch goedkoper om te gebruiken. Waarom? Omdat de ID.3 lagere onderhoudskosten heeft en tijdelijk vrijgesteld is van wegenbelasting.