Variabele rente
Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een variabel rentepercentage. Wat zijn daar de voordelen en nadelen van? Wij vertellen je er meer over.
Variabele rente na de hypotheekofferte
Ga je een huis kopen en heb je een hypotheekofferte ontvangen? Dan zit er vaak enige tijd tussen de offertedatum en het definitief passeren van de hypotheekakte. Gemiddeld duurt deze periode zo’n drie maanden. Het komt heel vaak voor dat de rente tijdens die drie maanden nog verandert. Daarom wordt er bij een variabele rente uitgegaan van dagrente.
Variabele rente gedurende de looptijd
Kies je voor variabele rente (of ‘korte rente’) tijdens de looptijd van de hypotheek? Dan hebben de fluctuaties op de rentemarkt invloed op het rentebedrag dat je betaalt over je hypotheek. Iedere maand, ieder kwartaal of ieder half jaar verandert de rente die je betaalt. Dit is afhankelijk van je hypotheekvoorwaarden.
Vaak is het op korte termijn voordeliger om voor variabele rente te kiezen en niet voor vaste rente. Daarom is deze keuze vooral interessant wanneer je hypotheek nog maar kort loopt en bijna afgelost is. Je loopt immers altijd het risico dat de hypotheekrente stijgt en je dus meer rentekosten betaalt, wat aan het einde van de looptijd minder gevolgen heeft. Als je geen problemen hebt met wisselende rentelasten en hoopt te profiteren van een rentedaling, dan past variabele rente bij jou.
Omzetten naar vaste rente kan wanneer je wilt
Bij veel geldverstrekkers kun je je variabele rente relatief eenvoudig omzetten naar vaste rente. Hierdoor kies je voor meer zekerheid en een vast bedrag aan rentelasten. Je betaalt voor het omzetten soms wel een opslag. Vraag je Univé hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.
Meer weten over variabele rente?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek met variabele rente. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.