Ga naar inhoud

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek wordt als hypotheekvorm niet meer aangeboden voor nieuwe hypotheken. Maar je bestaande hypotheek blijft zoals hij is. Wij vertellen je er graag meer over. 

Wat is een spaarhypotheek? 

De naam zegt het al: een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand een deel van je inkomen spaart. Dat geld wordt door de geldverstrekker belegt en je ontvangt dan ook jaarlijks rendement. Dit wordt bij het gespaarde bedrag gestort. Zo bouwt het kapitaal op in de loop van 20 of 30 jaar. De levensverzekering die je bij de spaarhypotheek hebt afgesloten garandeert een bepaald bedrag aan het einde van de looptijd. Het gespaarde geld van een bankspaarhypotheek is alleen te gebruiken om de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd mee af te lossen.  

Je kon er tot 2013 zelf voor kiezen om je complete hypotheek als spaarhypotheek in te richten of slechts een deel daarvan, met bijvoorbeeld het andere deel aflossingsvrij.  

Wat is het verschil met een bankspaarhypotheek? 

Het grootste verschil zit vaak in de overlijdensrisicodekking die veelal onderdeel uitmaakt van de spaarhypotheek. Een bankspaarhypotheek kent deze extra zekerheid niet. In geval van een bankspaarhypotheek kan het inkomensrisico bij overlijden enkel worden opgevangen met een losse overlijdenrisicoverzekering.  

Wanneer je een wijziging gaat doen op een spaarhypotheek is het daarom ook van belang om te kijken naar de aanwezige dekking bij overlijden. 

Wat als je al een bestaande spaarhypotheek hebt? 

Sinds 2013 is het fiscaal niet meer toegestaan om een nieuwe spaarhypotheek af te sluiten of een bestaande te verhogen. Wie na 1 januari 2013 een nieuwe hypotheek afsluit, geniet alleen nog maar hypotheekrenteaftrek bij een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Had je op dat moment al een (bank)spaarhypotheek? Dan valt die onder de overgangsregeling en kan het spaardepot 1-op-1 meegenomen worden naar de nieuwe woning of een nieuwe financiering (in geval van oversluiten). Wel is het zo dat het aantal geldverstrekkers die deze vorm accepteren beperkt is.   

Meer weten over je spaarhypotheek? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie door middel van hypotheekadvies. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.  

Terug naar de Kennisbank