Ga naar inhoud

Overbruggingskrediet

Heb je een koophuis en wil je een nieuw koophuis kopen? Dan wil je waarschijnlijk de overwaarde gebruiken om (deels) het nieuwe huis mee te betalen. Maar wat nu als je oude huis nog niet verkocht is? Dan kun je ervoor kiezen om een overbruggingshypotheek af te sluiten. We vertellen je er op deze pagina graag wat meer over. 

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet of overbruggingshypotheek sluit je af als je gaat verhuizen maar je oude woning nog niet verkocht is. Het is een tijdelijke lening waarmee je de periode overbrugt dat je huis nog te koop staat. 

Een overbruggingskrediet is dus een lening waarmee je de periode overbrugt tussen het afsluiten van de nieuwe hypotheek en het volledig aflossen van je bestaande hypotheek (zodra de verkoop daarvan rond is). Je vraagt dit krediet tegelijk aan met je nieuwe hypotheek. En altijd bij dezelfde aanbieder als waar je je gewone hypotheek hebt afgesloten. 

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarover je rente betaalt. Het rentepercentage is vaak iets hoger dan op je gewone hypotheek. Deze rente is overigens wel fiscaal aftrekbaar. Gedurende de tijd dat het overbruggingskrediet loopt, betaal je in feite (drie)dubbele maandlasten. Je krijgt te maken met: 

  • de lasten voor je huidige hypotheek
  • de lasten voor je nieuwe hypotheek 
  • de rente voor het overbruggingskrediet 

De adviseur en de hypotheekaanbieder checken vooraf altijd of je die lasten ook daadwerkelijk kunt dragen. 

Op dit krediet los je tijdens de looptijd niets af. Dat doe je namelijk in één keer op het moment dat de verkoop van je huidige woning rond is. Met de overwaarde op je woning los je dan als eerste het overbruggingskrediet af. De resterende overwaarde kun je gebruiken om de hypotheek op het nieuwe huis te verlagen of te gebruiken voor verbouwing.  

Wil je nog meer weten over het overbruggingskrediet of heb je behoefte aan hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank