Ga naar inhoud

Ouderdomsclausule

Als je een oudere woning koopt, kan het zijn dat de verkopende partij een ouderdomsclausule wil opnemen in de koopovereenkomst. Dat is een toevoeging aan de standaardbepalingen. We leggen je graag uit wat de ouderdomsclausule precies inhoudt en wat de gevolgen voor jou als koper zijn.

Wat is een ouderdomsclausule?

In deze clausule staat dat je als koper bekend bent met de ouderdom van het huis en dat hierdoor eventuele verborgen gebreken door kunnen ontstaan. Het risico dat je hierdoor kosten moet maken, zijn voor jou, niet voor de verkoper.

Het is belangrijk dat de ouderdomsclausule duidelijk geformuleerd is, zodat er geen discussies kunnen ontstaan over wie er aansprakelijk is voor eventuele gebreken die ontstaan door de ouderdom van de woning.

Deze clausule wordt ook wel eens ‘as is, where is’ genoemd. Als koper accepteer je de woning zoals deze is en kun je de verkoper dus niet meer aanspreken op eventuele gebreken. Vooral bij typische kluswoningen wordt deze aanvulling regelmatig toegevoegd aan de koopovereenkomst.

De achtergrond ervan

Tegenwoordig gelden er strenge bouwkundige normen en eisen waaraan een woning moet voldoen. Dat is niet altijd zo geweest. Het kan dus zijn dat de woning die je koopt uit een periode komt waarin de kwaliteit soms minder was. Misschien is er in het verleden een verbouwing geweest waarvan de kwaliteit niet kan worden gewaarborgd. Of dat de woning gewoonweg zo oud is dat het niet vreemd is als je ergens een gebrek tegenkomt dat veel geld kost om te verhelpen.

Om deze redenen kan er een ouderdomsclausule worden toegevoegd aan de koopovereenkomst. Zorg dat je in zo’n geval een bouwkundige keuring laat uitvoeren, zodat je weet wat de staat van de woning is. Hiermee beperk je de risico’s voor jezelf wanneer je een oude woning koopt.

Meer weten over de ouderdomsclausule als je een huis koopt?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel antwoord geven op je vragen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank