Is een bod op een woning bindend?
Ben je van plan om te bieden op een woning? Een dergelijk bod is niet bindend. Dat heeft zowel voordelen als nadelen. Wij vertellen je graag meer.
Nee, je bod is niet bindend
Wanneer je biedt op een woning, heb je daar goed over nagedacht. Je biedt een bedrag dat past binnen je budget en waarvan je hoopt dat de verkoper het zal accepteren. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat de situatie verandert, waardoor je niet meer achter je bod staat. Kun je dan je bod nog intrekken of is het bindend als je het eenmaal gedaan hebt?
Het antwoord is: nee, je bod is niet bindend en je kunt het nog intrekken. Dat heeft te maken met de Wet Koop onroerende zaken. Daarin staat dat alleen een voorlopige koopovereenkomst bindend is. Dus niet een handdruk met de verkoper en ook niet als je een bod gedaan hebt. Zelfs niet als het geaccepteerd is door de verkoper, maar je hebt nog niets ondertekend. Je kunt dus nog van gedachten veranderen als je dat wilt.
Het voordeel en nadeel
Het is natuurlijk een groot voordeel voor jou als potentiële koper dat je bod niet direct bindend is. Wanneer je er onverhoopt achter komt dat je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt zoals verwacht en je hebt dit niet als ontbindende voorwaarde meegenomen, kun je er alsnog onderuit. In dat geval trek je het bod eenvoudigweg in. Het kan ook gebeuren dat je droomhuis pas voorbij komt nadat je een bod hebt gedaan op een andere woning. Dan kun je dus je bod intrekken en vol voor de woning van je dromen gaan.
Maar er zit ook een nadeel aan het feit dat je bod niet bindend is. Zelfs nadat je bod geaccepteerd is, kan de verkoper namelijk nog een hoger bod accepteren van iemand anders. Ook al heb je al een akkoord over de prijs, zolang er nog geen voorlopig koopcontract getekend is, ligt de koop nog niet officieel vast. Het is dus verstandig om dit in je achterhoofd te houden en de champagne pas te ontkurken wanneer alle handtekeningen gezet zijn.
Bedenktijd en ontbindende voorwaarden
En zelfs als je het voorlopig koopcontract getekend hebt, heb je nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Als je alsnog wilt afzien van de koop, kun je dat binnen deze drie dagen doen. Daarnaast zijn er nog ontbindende voorwaarden die ervoor kunnen zorgen dat de koop uiteindelijk toch niet doorgaat.
Wil je meer weten over de regels omtrent het bieden op een woning? Lees dan deze informatie van het Juridisch Loket, aangeboden door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hier lees je meer over het doen van een bod, het ontvangen van een tegenbod en het tekenen van een voorlopig koopcontract.
Meer weten over je hypotheek of bieden op een woning?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.