Ga naar inhoud

Huis overkopen van een woningcorporatie

Als je de kans krijgt om je huurwoning te kopen van de woningcorporatie, wil je natuurlijk graag weten hoe dat werkt. Wij vertellen je er graag meer over.

Deze kans heeft voor- en nadelen

Het grote voordeel van je huurhuis kopen is natuurlijk dat je zelf eigenaar wordt van de woning en dus vermogen opbouwt. Dat doe je niet als je elke maand huur betaalt. Bovendien hoef je niet eens te verhuizen, want je woont al in je aanstaande eigen huis. Je kent alle plekken in huis al.

Daar staat tegenover dat een huurwoning niet altijd even goed onderhouden is en dat kan jou in de toekomst als eigenaar onderhoudskosten opleveren. Ook moet je bedacht zijn op verborgen gebreken en hier duidelijke afspraken over maken met de woningcorporatie.

Het kan ook zijn dat woningen van een woningcorporatie in de vrije verkoop gaan. Dan gaat het om een voormalige huurwoning waar je niet zelf in gewoond hebt. Meestal moet hier flink wat aan geklust worden voordat het weer voldoet aan de huidige standaarden.

Let op de staat van de woning

Voor huurwoningen die door woningcorporaties worden aangeboden, geldt geen verplichting om te voldoen aan bepaalde staat. Let daar dus goed aan voordat je tot de koop overgaat. Het kan best zijn dat de woning er prima uitziet, maar hij kan ook in mindere staat verkeren.

Het voordeel is wel dat de woningcorporatie de prijs van de woning ook echt afstemt op de actuele staat van de woning. Dit bedrag is door een erkende taxateur vastgesteld, dus onderhandelen over de prijs is er meestal niet bij. Tenzij je met een rapport van een bouwkundige keuring kunt laten zien dat er verborgen gebreken in de woning.

Wat komt er financieel bij kijken?

Om de koop te financieren, heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. In sommige gevallen kun je met de woningcorporatie afspreken dat zij een deel van de rentelasten op zich nemen als een soort extra duwtje in de rug. Of dat je koperskorting krijgt van de woningcorporatie om de woning makkelijker te kunnen betalen. Het kan dan wel zijn dat je bij verkoop van de woning diezelfde korting terug moet betalen. Zelfs een verplichte terugkoopregeling is mogelijk. Je moet dan de woning aan de corporatie verkopen wanneer je gaat verhuizen.

Veel van de onderdelen liggen wettelijk vast

De prijs van de woning wordt bepaald door de woningcorporatie, onderhandelen is in principe niet mogelijk. Dat soort dingen liggen vooraf al vast, dus het is goed om je hierin te verdiepen. Op de site van de Rijksoverheid kun je lezen wat er wettelijk is vastgelegd over het kopen van een huurwoning.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het afsluiten van een hypotheek in jouw situatie? Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie. Maak een afspraak voor hypotheekadvies in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.