Euribor rente
Misschien dat je de term wel eens voorbij hebt zien komen: de Euribor rente. Maar daarbij is de kans ook groot dat je niet echt goed weet wat deze renteterm betekent. Benieuwd naar hoe het precies zit? Lees dan verder want op deze pagina geven we graag meer informatie over de Euribor rente. Zoals wat deze rente inhoudt en hoe die zich verhoudt tot de hypotheekrente.
Waar staat de term Euribor rente voor?
Euribor is een afkorting voor Euro Interbank Offered Rate. Het is een variabel rentetarief waartegen banken in de Eurozone onderling geld aan elkaar uitlenen. De looptijden van Euribor variëren van één week tot een jaar. Vandaar dat dit tarief in de categorie 'korte rente' valt. De meeste Europese banken gebruiken Euribor als referentierente. Zij geven vervolgens leningen uit die gebaseerd zijn op dit tarief.
Je kunt de rente het beste zien als een ‘benchmark’. De hoogte is vooral afhankelijk van economische omstandigheden. Zoals de groei van de economie en de inflatie. Het Euribor-rentetarief verandert daardoor van tijd tot tijd. Deze rente hangt ook samen met het rentetarief wat de ECB (Europese Centrale Bank) vaststelt.
De beheerder van Euribor
Een beheerder is verantwoordelijk voor het vaststellen en publiceren van de benchmark. Deze beheerder is EMMI: een afkorting van European Money Markets Institute. Op de website van EMMI vind je alle Euribor tarieven terug. Je kunt ook een kijkje nemen op de financiële pagina’s van je dagblad. Daar staan de actuele tarieven namelijk ook weergegeven.
Euribor en de hypotheekrente
De Euribor rente is het vergelijkingstarief voor de geldmarkt. Die markt bepaalt mede hoe hoog de hypotheekrente is. De Euribor wordt dan ook gezien als een goede graadmeter voor de kortlopende hypotheekrente. Kortlopend wil hierbij zeggen: een lening waarbij de rentevaste periode maximaal twee jaar is. Bovenop het Euribor tarief betaal je ook nog een risico- en winstopslag. Je te betalen hypotheekrente is dus het van toepassing zijnde Euribor tarief plus de extra opslag. Dalingen en stijgingen van de Euribor rentes kunnen gevolgen hebben voor de hoogte van de door jou betaalde hypotheekrente. Hierdoor kunnen je maandlasten dus ook sterk dalen of stijgen.
Wat als de Euribor wijzigt of stopt?
Het kan zijn dat je rente in de toekomst niet langer gebaseerd wordt op Euribor. Bijvoorbeeld omdat deze niet meer aan de huidige wetgeving voldoet of omdat de manier om Euribor vast te stellen fundamenteel wijzigt. Het kan ook zijn omdat Euribor niet meer wordt gepubliceerd of omdat deze wordt vervangen door een andere referentierente. Je geldverstrekker wijst in dat geval een andere benchmark aan.
Meer weten over de Euribor en de bijbehorende hypotheekrente of behoefte aan hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.