Asbestclausule: wat is dat precies?
Wanneer je een woning koopt die voor 1994 gebouwd is, kan er asbest in zitten. Dan koop je de woning met een asbestclausule, om de verkoper te vrijwaren van onverhoopte kosten voor asbestsanering. We vertellen je er graag meer over.
Is er asbest verwerkt in de woning?
Tot 1994 werd asbest gebruikt in de bouw. Inmiddels weten we dat de stof kankerverwekkend is. Daarom is het verplicht om aanwezigheid van asbest in een woning te melden wanneer je de woning wilt verkopen.
Maar het kan natuurlijk gebeuren dat de verkopende partij geen weet had van eventuele asbest in de woning. Dan krijg je als koper ineens een onverwachte verrassing wanneer je asbestplaten aantreft. Een asbestclausule omschrijft wie er dan verantwoordelijk is voor eventuele risico’s en kosten. Dat geldt overigens ook voor woningen waarvan bij verkoop wél duidelijk is dat er asbest in verwerkt is.
Vrijwaring van aansprakelijkheid
De asbestclausule is onderdeel van de koopovereenkomst en geeft aan of er wel of niet asbest in de woning aanwezig is. Zo ja, dan staat in de clausule omschreven wie de eventuele verwijdering en de kosten die daarbij horen op zich neemt. Beide partijen weten daardoor exact wat de afspraken zijn.
Als er geen asbest in de woning is gebruikt, voor zover de verkoper weet, dan is de verkoper gevrijwaard van aansprakelijkheid. De koper accepteert namelijk de woning in huidige staat, dus inclusief eventuele asbesthoudende stoffen.
Asbestclausule is niet verplicht
Ook al is het geen wettelijke verplichting om een asbestclausule in de koopovereenkomst op te nemen, toch gebeurt dat vaak bij oudere woningen. Het is namelijk wél verplicht om te voldoen aan de Milieuwet en die schrijft voor dat asbesthoudende materialen door een gespecialiseerd bedrijf moeten worden verwijderd. Dat brengt kosten met zich mee en tegen dat risico wil de verkoper zich graag indekken.
Denk ook aan een bouwkundige keuring
Mocht er onduidelijkheid zijn over de vraag of er wel of niet asbest aanwezig is in de woning, dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Daarbij vraag je dan specifiek om ook duidelijkheid te krijgen over eventuele asbesthoudende materialen. Zo maak je de verwoording van de asbestclausule zo concreet mogelijk.
Meer weten over de asbestclausule?
Maak dan een afspraak voor onafhankelijk hypotheekadvies met een adviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.