Ga naar inhoud

Help, mijn woning heeft asbest, wat nu?

Stel: je hebt een woning gekocht waar je heel blij mee bent, maar er blijkt gevaarlijk materiaal in te zitten. Dat heeft de verkoper destijds wel vermeld, want dat is verplicht. Sinds 1994 mag er echter niet meer met asbesthoudende producten gewerkt worden in de huisbouw en andere sectoren. Ga je het huis verbouwen en zit er materiaal van voor 1994? Laat dan even checken of er op de plek waar je aan de slag gaat geen asbest zit. In dit artikel leggen we je graag uit wat je kunt doen wanneer je toch asbest tegenkomt in je woning.

Twee soorten asbest

Er zijn twee soorten asbest, namelijk hechtgebonden asbest en losgebonden asbest. Hechtgebonden asbest zit goed bij elkaar verpakt. Hierdoor zijn de gevolgen voor de gezondheid minimaal en is de kans dat dit zich in de lucht verspreidt ook zeer klein. 

Losgebonden asbest zit niet vast in ander materiaal, hierdoor komen vezels dus sneller vrij en zijn de risico’s dus groter en schadelijker. Losgebonden asbest moet altijd door een gecertificeerd bedrijf verwijderd worden, dat daarvoor de goede maatregelen kan nemen. 

Is verwijderen van asbest verplicht?

Asbest verwijderen is bij wet niet verplicht, maar we adviseren wel om het te doen. De gevolgen voor de gezondheid kunnen namelijk schadelijk zijn, aangezien het kanker kan veroorzaken. 

Het is verstandig om een asbestinventarisatiebedrijf langs te laten komen, om te bevestigen of de kans op asbest aanwezig is. Univé heeft bij de FAQ op de website een drietal saneerders staan, namelijk:

Nog geen verbod op asbest

Het was gepland dat er in 2025 een verbod op asbestdaken komen, maar dit is nog niet door de Tweede Kamer goedgekeurd. Dit verbod houdt in dat wij zelf goed uit moeten kijken waar asbest zit in onze huizen.

Wil je graag weten of jouw woning asbest kan bevatten? De overheid heeft een overzicht van waar asbest te vinden zou kunnen zijn. Via Infomil kan je de wegwijzer raadplegen en kijken waar het in én om de woning zou kunnen zitten. Heb je het idee dat er ergens asbest zit? Raadpleeg dan het Asbest-stappenplan van de overheid om hier zo veilig mogelijk wat aan te doen. Deze kan je vinden op Rijksoverheid.nl.

Meer weten over asbest in woning?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank