Tips om je boot vaarklaar te maken
De zon gaat weer schijnen, de temperaturen gaan omhoog: jij kunt niet wachten eropuit te gaan met je boot. Waar moet je op letten als je voor het eerst weer gaat varen? Wij geven je een aantal handige tips om goed voorbereid te zijn. Lees hieronder 7 stappen die je zeker niet mag overslaan bij het vaarklaar maken van je boot.
Wanneer begint het vaarseizoen?
Het vaarseizoen loopt meestal van 1 april tot eind oktober. Na 1 april zijn de temperaturen hoog genoeg om lekker op het water te zijn, en regent het ook vaak minder dan de maanden ervoor. In de zomer is het op het water heerlijk koel. De afgelopen jaren was het tot diep in oktober nog mooi weer. Dat betekent dat je in Nederland vaak 7 maanden per jaar kunt varen.
Voordat het vaarseizoen begint, kun je je alvast voorbereiden. Zorg bijvoorbeeld dat alle verplichte spullen op je boot aanwezig zijn. Zo ben je klaar om te varen zodra het mooi weer is. Volg verder deze stappen voor een goede voorbereiding.
1) Algemene controle en onderhoud
Een goede controle van je boot voorkomt problemen. Zo kun je zorgeloos van het vaarseizoen genieten. Regelmatig onderhoud zorgt er ook voor dat je boot langer meegaat.
Controleer de volgende onderdelen:
Motor
Accu’s
Romp
Brandstoftank
Elektrische systemen
Navigatieapparatuur (GPS, radar en dieptemeters)
Zeilen (als je die hebt)
Zorg dat je accu’s volledig opgeladen zijn. Heb je een brandstoftank? Haal dan oude brandstof uit de tank en vul deze met nieuwe brandstof. Zo kun je meteen controleren of de brandstoftank niet lekt. Test daarna de motor, de elektrische systemen en de navigatie. Werkt alles goed? Dan kan je gaan varen!
2) Schoonmaken en de beschermlaag checken
Maak je boot goed schoon, van buiten en van binnen. Op het dek kan groene aanslag zitten. Dit is erg glad en kan voor ongelukken zorgen. Zorg dus dat het goed schoon is.
Controleer daarnaast of er binnen schimmel of ongedierte aanwezig is. Breng een nieuwe beschermlaag (antifouling) aan als dat nodig is. Zo blijft je boot langer schoon en vaart hij beter.
Boot poetsen: tips
Maak je boot poetsen een overzichtelijk klusje met onze tips.
Gebruik een biologisch afbreekbare bootshampoo. Breng daarna een waxlaag aan om de romp te beschermen.
Gebruik geen schurende of agressieve middelen en geen hogedrukspuit.
Spoel je boot tijdens het vaarseizoen regelmatig af met zoet water en wax hem twee keer per seizoen.
3) Je veiligheidsuitrusting controleren
Veiligheid aan boord is heel belangrijk. Controleer of je deze spullen hebt en of ze nog goed werken:
Reddingsvesten
Brandblusser(s)
Signaalmiddelen (zoals fakkels en lichtkogels)
Branddeken
EHBO-kit
Kijk of deze spullen nog niet over de houdbaarheidsdatum zijn. Vervang ze als ze niet meer bruikbaar zijn.
4) Documenten op orde maken
Zorg dat je alle papieren van je boot bij elkaar bewaart. En check voor het vaarseizoen begint of ze nog up-to-date zijn. Denk aan je registratiebewijs, vaarbewijs en verzekeringspapieren. Neem ze altijd mee aan boord: zo kan je ze altijd laten zien bij controle.
Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?
Je hebt een vaarbewijs nodig als je harder vaart dan 20 kilometer per uur. Niet elke boot haalt deze snelheid, maar grotere sloepen soms wel.
5) Voorraden aanvullen
Het is handig als je bepaalde spullen standaard aan boord hebt. Denk hierbij aan eten, drinken en zonnebrandcrème. Had je die al op de boot? Check dan de houdbaarheidsdatum en zorg dat alles vers en aangevuld is.
6) De nieuwste vaarregels bekijken
Zijn de vaarregels veranderd sinds de laatste keer dat je gevaren hebt? Ook al heb je een geldig vaarbewijs, het is altijd goed om dit te controleren. Soms veranderen de regels in jouw vaargebied.
Bekijk de nieuwste vaarregels voor de pleziervaart op de website van Rijkswaterstaat of lees meer op de website Varen doe je Samen.
7) Een proefvaart maken
Heb je alles gecontroleerd en lijkt je boot in orde? Maak dan eerst een korte proefvaart zonder passagiers. Zo kun je checken of alles echt goed werkt. Merk je problemen? Dan kun je die oplossen voordat je verder weg gaat varen.
Extra check: is je boot goed verzekerd?
Bij het vaarklaar maken van je boot check je natuurlijk ook je bootverzekering. Sluit die nog aan bij hoe je je boot gebruikt, en zijn al je gegevens nog up-to-date? Het is het controleren waard, en geeft een gerust gevoel onderweg.
En heb je nog geen bootverzekering? Dan sluit je die binnen een paar muisklikken af bij Univé. Zo kun je zonder zorgen genieten op het water. Bereken direct online wat het kost om je boot te verzekeren. Bij Univé verzeker je alleen wat je zelf wilt verzekeren.