Ga naar inhoud

Is een bootnaam verlicht?

Bij het hebben van een boot horen bepaalde verplichtingen. Zo moet je in verschillende gevallen een vaarbewijs hebben en zijn bepaalde bootbenodigdheden verplicht, maar moet je bij de meeste boten ook een bootnaam hebben. Hoe dat precies zit leggen we je uit.

Een naam voor jouw boot 

Heb je een boot die niet sneller kan dan 20 km/u en minder dan 20 meter lang is, dan is één ding heel belangrijk; een naam voor je boot. Dit is zelfs wettelijk vastgesteld en terug te vinden in het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) Artikel 2.02.  

Als je een kleine boot hebt zonder naam, mag je niet deelnemen aan het scheepvaartverkeer. Goed om te weten dus! In plaats van een naam mag het ook een kenspreuk zijn. Een bootnaam is verplicht omdat het een boot herkenbaar maakt. Bijvoorbeeld bij noodsituaties op het water, helpt het de reddingsdiensten om een boot te herkennen. Aangezien een boot in deze categorie geen registratie kenteken heeft. 

Regels bootnaam 

Je mag je boot elke naam of spreuk geven die je wilt. Het mag alleen geen merknaam zijn. Heb je een zeilboot en ben lid van een vereniging of wil je dat graag worden? Let dan op de regels die zij hebben rondom bootnamen. Verenigingen en instellingen van zeilwedstrijden mogen namelijk zelf regels opstellen rondom het toelaten van zeiljachten voor wedstrijden. Zo kunnen er ook regels opgesteld worden over bootnamen. 

Verder moet een bootnaam aan de volgende eisen voldoen: 

  • De naam moet makkelijk uit te spreken zijn 

  • Het moet een unieke naam zijn 

  • De bootstickers moeten zon- en waterbestand zijn 

  • Zorg dat de naam goed zichtbaar is 

Bootverzekering 

Een bootverzekering is niet verplicht in Nederland, maar wordt wel aangeraden. Ongelukken gebeuren nou eenmaal, zelfs op het water. Overweeg daarom goed om minstent een WA-verzekering af te sluiten. Zo ga je net iets zekerder het water op. 

Meer informatie over de Univé Bootverzekering