Ga naar inhoud

Welk gewicht mag ik trekken met de auto?

Ben je van plan op vakantie te gaan met de caravan? Of ga je verhuizen en rijden met een volle aanhanger? Dan is het verstandig om te checken welk gewicht je mag trekken met jouw auto. Dit hangt af van het rijbewijs dat je hebt en de auto waarin je rijdt. 

Welk rijbewijs heb ik nodig? 

Het gewicht dat je mag trekken met jouw auto hangt onder andere af van het rijbewijs dat je hebt.  

  • Rijbewijs B: met dit rijbewijs mag je maximaal 750 kilo trekken achter je auto. Het gaat om het gewicht van de lading en de kar bij elkaar opgeteld. Het gewicht van jouw auto, de kar en de lading bij elkaar opgeteld mag niet boven de 3.500 kilo uitkomen. 

  • Rijbewijs B+ (code 96): dit rijbewijs is een tussenstap tussen rijbewijs B en rijbewijs BE. Met een rijbewijs B+ mag je iedere aanhanger trekken, zolang het totaalgewicht van de auto, aanhanger en lading niet boven 4.250 kilo uitkomt. 

  • Rijbewijs BE: met dit rijbewijs mag je zwaardere aanhangers trekken dan met rijbewijs B en B+. Je mag met rijbewijs BE een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo. Dit is het gewicht van de aanhanger en lading bij elkaar opgeteld. Heb je dit rijbewijs voor 19 januari 2013 gehaald? Dan mag je ieder gewicht trekken. 

Welk gewicht kan mijn auto trekken? 

Ook het gewicht van jouw auto bepaalt hoe zwaar de aanhanger mag zijn die je wilt trekken. Op jouw kentekenbewijs staat vermeld hoeveel gewicht je mag trekken. Hier vind je ook het gewicht van je eigen auto. 

Het trekgewicht wordt hier beschreven als ‘ongeremd’ en ‘geremd’. Dit betekent het: 

  • Ongeremd: de aanhanger heeft geen remsysteem. Als je moet afremmen, komt dit dus volledig voor rekening van de remmen van de trekkende auto. Daarom mogen deze aanhangers samen met hun lading nooit zwaarder zijn dan 750 kilo. 

  • Geremd: de aanhanger heeft een eigen remsysteem. Bij het afremmen worden de remmen van de auto dus minder belast dan met een ongeremde aanhanger. Daarom mag een geremde aanhanger samen met zijn lading wel tot 3500 kilo wegen. 

Je kunt het maximale trekgewicht en het gewicht van de auto ook terugvinden als je jouw kenteken invult op de website van de RDW. Als je meer gewicht trekt dan je mag met jouw auto en rijbewijs, krijg je een boete als je aangehouden wordt. Deze kan oplopen tot € 500,-, exclusief € 9,- administratiekosten. 

Kan ik een aanhanger trekken met mijn elektrische auto? 

Als je in een elektrische auto rijdt, vraag je je misschien af of je wel een aanhanger kunt trekken. Bijvoorbeeld als je met de caravan op vakantie wilt. Als op het kentekenbewijs van jouw elektrische auto een trekgewicht vermeld staat, kan jouw elektrische auto een aanhanger trekken. 

Er zijn ook veel kentekenbewijzen van elektrische auto’s waarop geen trekgewicht staat. Dat betekent niet per se dat de auto niets kan trekken. Als er achter het aanhangergewicht op jouw kentekenbewijs een klein streepje staat, kun je bij de RDW een beoordeling aanvragen.  

Het kan ook voorkomen dat je graag een hoger trekgewicht wilt voor je elektrische auto. In sommige gevallen kan de software van de auto een update krijgen die dit mogelijk maakt. De auto moet dan wel opnieuw gekeurd worden door de RDW. 

Een aanhanger en de autoverzekering 

Een aanhanger hoef je niet los te verzekeren. Deze is namelijk meeverzekerd bij jouw autoverzekering. Je kunt er wel voor kiezen om je aanhanger extra te verzekeren met een aanhangerverzekering. Benieuwd hoeveel een aanhangerverzekering bij Univé kost? 

Bereken je premie