Waar staat BPM voor?
Iedereen die in Nederland in het bezit is van een personenauto, motor of bestelauto, betaalt BPM. BPM staat voor Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen.
BPM wordt gevorderd vanuit De Belastingdienst. Zij doen dit aan de hand van een CO2-uitstoot berekening.
Wat is BPM?
Simpel gezegd is BPM belasting voor personenauto’s en motorrijtuigen. Ieder voertuig in Nederland met een kenteken heeft hiermee te maken. Hoe zuiniger het voertuig, hoe minder belasting je als eigenaar betaalt. Heeft je een zeer milieuvriendelijke auto? Dan hoef je geen BPM te betalen. Dit is bijvoorbeeld bij elektrische auto’s zo. Deze hebben namelijk geen CO2-uitstoot.
Wanneer betaal je BPM?
Hoeveel BPM je moet betalen voor je (nieuwe) voertuig is op de website van De Belastingdienst gemakkelijk te berekenen. Dit bedrag betaal je op twee mogelijke momenten:
Bij de registratie van het voertuig in het kentekenregister, of
Wanneer het voertuig met een buitenlands kenteken voor het eerst in Nederland wordt gebruikt.
Betaal je de BPM niet op tijd? Dan krijg je hier een boete voor.
BPM bestelauto berekenen
Ook bestelauto’s betalen BPM. Hier wordt echter niet gekeken naar CO2-uitstoot. Bij bestelwagens wordt gekeken naar de catalogusprijs. De BPM is hier 37,7% van.
Bij Dieselauto’s komt hier nog een bedrag bovenop: € 273,-. Is de bestelwagen geen dieselmotor maar een benzinemotor, dan wordt er korting gerekend op de BPM van € 1.283,-.
BPM verzekeren bestelauto
Je kunt je afvragen of je je bestelauto inclusief of exclusief BPM moet verzekeren. Als de bestelauto een grijs kenteken heeft, dan hoef je geen BPM te betalen bij de aanschaf van de bestelauto. Dan hoef je ook niet de BPM te verzekeren op de bestelautoverzekering.
BPM en witte kentekenplaat
Een witte kentekenplaat is een kentekenplaat die voor korte duur wordt uitgegeven of gebruikt met als doel de eigenaar in staat te stellen de auto rond te mogen rijden zonder dat het permanent in het RDW register staat ingeschreven. Dit is handig wanneer een auto rijklaar gemaakt moet worden of wanneer je een uitgevoerde auto hebt.
Bij het uitvoeren van een auto kan het zijn dat je recht hebt op het terugvragen van de rest-BPM. Bij de eerste tenaamstelling van de auto in Nederland is er namelijk een BPM bedrag betaald op basis van uitstoot en uitvoering van de auto.
Wanneer bijvoorbeeld je fietsendrager het zicht op de kentekenplaat blokkeert mag je een witte kentekenplaat tijdelijk gebruiken op de fietsendrager. Ook wanneer je tijdelijk een aanhanger gebruikt. Wij hebben een handige pagina voor het monteren van een trekhaak voor je aanhanger of fietsendrager.
Veilig op weg met Univé
Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt je als beloning maximaal 10% korting op je totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.
Meer weten over veiligheid? Lees dan ook wanneer je je mistlampen mag aanzetten of hoe je veilig rijdt bij storm.