Ga naar inhoud

Waarde auto met de RDW check

Wanneer een nieuwe auto voor het eerst verkocht wordt, dan wordt hij vaak verkocht voor de nieuwwaarde of cataloguswaarde. Dit is de waarde die de fabrikant van het automerk aan de auto hangt. Deze autowaarde daalt op het moment dat je met de auto gaat rijden. Vanaf dat moment heb je namelijk te maken met slijtage, waardoor de auto wordt afgeschreven. Ook kan het zijn dat je middels auto tuning aanpassingen aan je auto doet. Over de jaren heen verandert de waarde van de auto dus continu. Hoeveel en hoe je de cataloguswaarde kunt berekenen lees je op deze pagina.

Verzekeraars baseren de berekening van je verzekeringspremie op de cataloguswaarde. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger de premie. Stel dat je nieuw gekochte auto wordt gestolen of je rijdt de auto total loss, dan krijgt je te maken met een nieuwwaarderegeling. Bij een volledig nieuwe auto is dit bij het eerste jaar automatisch bij de verzekering inbegrepen. Het tweede en derde jaar kun je aanvullend verzekeren tijdens het afsluiten van de autoverzekering. 

Cataloguswaarde van de auto opzoeken 

Nu je weet dat een auto meteen na zijn eerste kilometer minder waard wordt, vraag je je misschien af waarom een cataloguswaarde nog relevant is. Daar zijn verschillende redenen voor: 

  • De hoogte van de cataloguswaarde zegt vaak iets over de uitvoering van de auto. Hoe hoger deze waarde, hoe luxer de auto vaak is ingericht. Dit is erg relevant als je de auto tweedehands wilt aanbieden.

  • Verzekeraars baseren de berekening van je verzekeringspremie op de cataloguswaarde. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger de premie. Stel dat je auto wordt gestolen of je rijdt de auto total loss, dan krijg je te maken met een nieuwwaarderegeling. Bij een volledig nieuwe auto is dit bij het eerste jaar automatisch bij de verzekering inbegrepen. Het tweede en derde jaar kun je aanvullend verzekeren.
    Voor tweedehands auto's is er de mogelijkheid om een aanschafwaardegarantie af te sluiten. Dit is aanvullend op je premie.

  • Ook de bijtelling van een (lease)auto wordt berekend over de cataloguswaarde. Bijtelling is het bedrag wat betaald moet worden voor het privégebruik van de auto wanneer je een auto van de zaak hebt. Dit geldt alleen niet bij auto’s die ouder zijn dan 15 jaar. Dan wordt er namelijk gekeken naar de huidige waarde van de auto. 

Cataloguswaarde via de RDW 

De RDW, Rijksdienst voor het Wegverkeer, is opgericht in 1949. De RDW is de organisatie in Nederland die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt. Zij houden zich onder andere bezig met: 

  • De registratie van nieuwe voertuigen 

  • (Nieuwe) voertuigen voorzien van kentekenplaten, inclusief kentekenbewijs 

  • Het keuren van voertuigen, zoals de APK keuring. 

  • Het registeren van kilometerstanden 

Alle voertuigen in Nederland met een Nederlands kenteken staan geregistreerd bij de RDW. Dat is erg handig wanneer je informatie nodig hebt bij het kopen of verkopen van een voertuig.

Aangezien de RDW alle informatie over een voertuig heeft, is ook de cataloguswaarde bij hen bekend. Deze zoek je gemakkelijk op door de website te bezoeken en je kenteken in te voeren. Onder het kopje ‘fiscaal’ vind je vervolgens de catalogusprijs. 

Cataloguswaarde en restwaarde 

Naast de cataloguswaarde bestaat ook de term ‘restwaarde’. Dit is de waarde van een auto na afschrijving of gebruiksslijtage. Hoe je deze berekent is weer afhankelijk van andere factoren. 

Ben je op zoek naar een nieuwe auto en heb je een op het oog die qua cataloguswaarde past bij je budget? Plan dan vooral een proefrit in bij een betrouwbare autodealer of garagebedrijf. Heb je vervolgens vragen over de verzekering, of de hoogte van je mogelijke premie? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. 

Wij hebben ook informatie over het kopen van een eerste auto