Rijverbod
Stel, je bent in de auto gestapt met te veel alcohol op of je hebt veel te hard gereden. Dan kun je een rijverbod krijgen. Als je een rijverbod krijgt, mag je geen enkel voertuig meer besturen. Dit geldt voor alle voertuigen met en zonder motor, dus ook voor een fiets. Op deze pagina lees je meer over wat een rijverbod inhoudt.
Wat is een rijverbod?
Een rijverbod is een compleet verbod om voertuigen te besturen. Niet alleen motorvoertuigen zoals een auto, maar ook voertuigen zonder motor, zoals je fiets. Dit is een maatregel die alleen wordt opgelegd bij heel ernstige verkeersovertredingen. Zo'n rijverbod krijg je voor maximaal 24 uur.
Wanneer krijg je een rijverbod?
Een rijverbod wordt je door de politie opgelegd wanneer je gevaarlijk rijgedrag vertoont. Bijvoorbeeld als je achter het stuur bent gestapt met te veel alcohol op. Of als je ervan wordt verdacht wordt dat je in de auto wilt stappen nadat je te veel alcohol hebt gedronken.
In de volgende gevallen legt de politie je een rijverbod op als het gaat om alcohol:
Als beginnend bestuurder met een alcoholgehalte vanaf 88 ug/l: dit is één (klein) glas alcohol.
Als ervaren bestuurder met een alcoholgehalte vanaf 220 ug/l: dit zijn zo'n twee glazen alcohol.
Straf voor rijden met een rijverbod
Stap je toch achter het stuur met een rijverbod en word je aangehouden door de politie? Dan ben je dubbel in overtreding. Voor deze overtreding volgt dan een nieuwe boete en/of straf. Je kunt voor rijden met een rijverbod een gevangenisstraf van 15 dagen tot maar liefst twee jaar krijgen. Of een geldboete van € 500,- tot € 2.000. Hoe hoog de straf is, hangt er onder meer van af of dit de eerste keer is dat je rijdt tijdens een rijverbod. Heb je dit vaker gedaan? Dan zal je straf of boete hoger zijn. Is het je eerste keer? Dan zal de boete of straf minder zwaar zijn.
Het verschil tussen een rijverbod en een rijontzegging
Er zit verschil tussen een rijverbod en een rijontzegging. In beide gevallen mag je niet meer autorijden. Bij een rijontzegging geldt dit alleen voor motorvoertuigen. Je mag dus nog wel fietsen. Bij een rijverbod mag je geen enkel voertuig meer besturen, dus ook geen fiets.
Wil je meer weten over een rijontzegging? We hebben ook informatie over: wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt.
Kan mijn rijbewijs worden ingevorderd na een rijverbod?
Je rijbewijs kan worden ingevorderd door de politie en CBR na een rijverbod. Dit hangt af van je situatie. Andere oorzaken voor de invordering van je rijbewijs kunnen zijn:
Je hebt de maximale rijsnelheid fors overschreden.
Je hebt andere weggebruikers in gevaar gebracht met je rijgedrag.
Je weigert een deelname aan een alcohol- of bloedonderzoek.
Je bent achter het stuur gestapt met te veel alcohol op.
Heeft een rijverbod invloed op mijn autoverzekering?
Een rijverbod kan invloed hebben op je autoverzekering. Dit is afhankelijk van de duur en de oorzaak van je rijverbod. Volgt er bijvoorbeeld een rijontzegging na je rijverbod? Dan kun je vaak geen nieuwe autoverzekering meer afsluiten. Je huidige autoverzekering blijft wel geldig.
Wil je precies weten hoe het zit met je autoverzekering nadat je een rijverbod hebt gekregen? Neem dan contact op met je verzekeraar. Ben je verzekerd bij Univé? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Verkeersveiligheid en het afsluiten van een autoverzekering
Verkeersveiligheid vinden we bij Univé belangrijk. Kies daarom voor de aanvullende dekking Veilig op Weg. Deze kun je gratis afsluiten bij je autoverzekering als je bij Univé verzekerd bent. Je kunt hiermee door veilig rijgedrag maximaal 10% korting krijgen op je autopremie. Deze aanvullende dekking sluit je gemakkelijk af via Mijn Univé of de Univé App.