Ga naar inhoud

Boete bij geen gordel

Heeft de zitplaats in je auto een autogordel? Dan moet je een autogordel om doen. Dit is zowel voorin de auto als achterin verplicht. Draag je geen gordel bij een controle? Dan is de kans groot dat je een boete krijgt van € 180. 

Wie moet wanneer een gordel om? 

Rijd je in een auto waar op alle zitplaatsen autogordels zitten? Dan mag het aantal passagiers van de auto niet groter zijn dan het aantal gordels. Bovendien is het verboden om een gordel met iemand anders te delen. 

Volwassenen moeten zowel voor- als achterin hun autogordel om doen. Een kinderautostoeltje is verplicht voor kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter. Is je kind langer dan 1,35 meter? Dan mag je ook gewoon de autogordel gebruiken. 

Een volwassen persoon die kleiner is dan 1,35 meter hoeft geen kinderzitje te gebruiken. Deze regel geldt namelijk alleen voor personen onder de 18 jaar. 

Autogordel: ontheffing 

Is het niet mogelijk om een gordel in de auto te dragen door een handicap? Of moet je voor je werk heel vaak de auto in- en uitstappen? Dan kun je een ontheffing aanvragen voor het dragen van een autogordel. Je kunt hiervoor terecht bij de divisie Rijgeschiktheid van het CBR. 

Voor wie is de boete bij gordel niet om?

Draag je in de auto geen gordel? Dan ontvang je een boete. Rijd je met een kind in de auto dat niet ouder is dan 12 jaar? Dan ben je ook verantwoordelijk voor de boete. Kinderen ouder dan 12 jaar moeten zelf de boete betalen als zij geen gordel in de auto dragen. 

Een auto zonder gordels 

Niet elk motorvoertuig heeft autogordels op elke zitplaats. Soms is het zo dat gordels voorin de auto wel verplicht zijn, maar achterin juist niet. Dat kan als het om een auto van voor 1 januari 1990 gaat. 

Zorg ervoor dat je je altijd aan de regels rondom autogordels houdt. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en krijgt je niet te maken met vervelende boetes

Meer informatie over verkeersregels en -situaties.