Ga naar inhoud

Verkeersregels Italië: de grootste verschillen met Nederland

Sommige verkeersregels en verkeersborden zijn in Italië anders dan in Nederland. Ga je op (auto)vakantie naar Italië? Of rijd je door Italië op weg naar een andere eindbestemming? Dan is het handig om vooraf de Italiaanse verkeersregels en verkeersborden door te nemen.

rijden in Italië: de verkeersregels

Verkeersregels Italië versus Nederland 

Een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de verkeersregels van Italië en Nederland.

De maximumsnelheden zijn in Italië net iets anders:

  • Binnen de bebouwde kom mag je, net als in Nederland, maximaal 50 km/u.
  • Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/u met de auto. Met een auto met een caravan of aanhangwagen mag je maximaal 70 km/u rijden.
  • Op autowegen mag je maximaal 110 km/u rijden. Dit is 70 km/u voor een auto met een caravan of aanhangwagen.
  • Op autosnelwegen mag je maximaal 130 km/u rijden. Voor een auto met een caravan of aanhangwagen is dit maximaal 80 km/u.

Ook in Italië is het verboden om met alcohol op te rijden in het verkeer. Ze zijn zelfs strenger dan in Nederland. Ben je een beginnend bestuurder? Dan mag je helemaal geen alcohol drinken voordat je gaat rijden. Voor mensen met drie jaar of meer rijervaring is 0,5 promille maximaal toegestaan. Vanaf 0,6 promille of hoger kun je een hoge boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf. 

Er gelden in Italië ook andere regels over kinderzitjes. Reis je met je eigen auto naar Italië? Dan ben je niet verplicht om een kinderzitje met alarm mee te nemen. Als je een auto in Italië huurt ben je dit wel verplicht.

In Italië moeten kinderen onder de 1,50 meter in een autostoeltje zitten. Voor kinderen jonger dan 4 jaar moet het autostoeltje een alarm hebben dat afgaat als het kind achterblijft in de auto. Deze regel is sinds 2019 verplicht. Het kan in Italië snel heet worden in de auto, waardoor je kind oververhit kan raken.

Net als in Nederland mag je in Italië niet bellen tijdens het rijden. Dit geldt niet alleen in de auto, maar ook op de fiets. Je mag zelfs niet bellen als je stilstaat met de auto of fiets. Bijvoorbeeld in de file of bij een rood verkeerslicht. Je kunt dan een boete krijgen van € 165. 

Handsfree bellen mag natuurlijk wel. Doe je dit met oortjes? Let er dan op dat je tijdens het rijden maar één oortje in mag hebben. Beide oortjes dragen is verboden in Italië.

Het volgende klinkt waarschijnlijk heel logisch: in de zomer zijn winterbanden verboden, en in de winter zijn ze verplicht. Rijd je in de zomer met winterbanden in Italië? Dan kun je ook een boete hiervoor krijgen. In de winter zijn de winterbanden in bepaalde gebieden juist verplicht. 

De periodes voor de juiste banden zijn: 

  • 15 november t/m 15 april: wel winterbanden

  • 15 mei t/m 14 oktober: geen winterbanden (risico op een boete) 

Verkeersborden Italië 

Net als andere verkeersregels heeft Italië ook andere verkeersborden. Veel van deze borden zul je herkennen van het rijden in Nederland. De kleuren zijn misschien anders, maar de getallen zijn hetzelfde. De belangrijkste borden die verschillen van die in Nederland zijn onder andere het milieuzonebord en de borden bij de tolwegen.

In Italië zijn er in grote steden milieuzones. Hier mag je niet zomaar in met de auto, tenzij je een vignet hebt. Dit is een milieusticker die in een aantal Europese landen verplicht is als je in een milieuzone rijdt. Je toont met dit vignet aan dat je auto voldoet aan de gestelde milieu-eisen om in deze zone te mogen rijden.

Deze zones herken je aan een wit bord met een rode ring met hierop zwarte letters. Let goed op deze borden, want voor je het weet rijd je een milieuzone binnen. Je kunt daarvoor een hoge boete krijgen.

De borden voor tolwegen in Italië kunnen verschillende kleuren hebben: geel, wit of blauw. Let op de woorden ‘Autostrade a pedaggio’. Dit betekent dat er een tolweg aankomt en dat je bij een poortje of sluis moet betalen.

Wil je toeristische plekken bezoeken? Volg dan in Italië de bruine borden met witte letters. Deze geven bezienswaardigheden en attracties in Italië aan. 

In Italië wordt de bebouwde kom anders aangegeven dan in Nederland. Ga je een bebouwde kom in, dan zie je dit door een rechthoekig wit bord met een zwarte plaatsnaam. Vanaf hier mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden.  

Zie je hetzelfde bord, maar dan met een rode schuine streep erdoor? Dan ben je buiten de bebouwde kom. Hier mag je maximaal 90 km/u rijden. Heb je een caravan of aanhanger? Dan mag je maximaal 70 km/u.

Met de auto naar Italië 

Binnenkort op vakantie naar Italië? Controleer dan voor vertrek je autoverzekering. Heb je bijvoorbeeld wel Pechhulp Buitenland afgesloten voor pech onderweg? En ben je via je reisverzekering of zorgverzekering wel verzekerd voor medische kosten in het buitenland? Zo weet je zeker dat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan. En vergeet niet om je groene kaart en Europese zorgpas mee te nemen. 

Meer lezen over rijden in Italië?

Pechhulp in Italië
Tanken en laden in Italië
Verplicht in de auto in Italië