Ga naar inhoud

Winterbanden Duitsland

Ga je in de winter naar Duitsland voor vakantie, wintersport of een stedentrip? Dan zijn winterbanden verplicht bij sneeuw en ijzel. Zonder winterbanden riskeer je een boete. De banden moeten een bepaalde profieldiepte hebben en aan andere eisen voldoen. Hier lees je wanneer je winterbanden nodig hebt en wat de regels in Duitsland zijn.

Waarom zijn winterbanden verplicht in Duitsland? 

Met zomerbanden heb je in de winter minder grip op de weg, waardoor de remweg langer is. Winterbanden verkleinen de remweg, en daarmee de kans verkeersongevallen. Vanwege de verkeersveiligheid zijn ze daarom verplicht in Duitsland. De winterbandenplicht geldt ook voor Nederlandse auto’s en campers. Voor motoren zijn winterbanden niet verplicht.  

Wanneer zijn winterbanden verplicht in Duitsland? 

Winterbanden zijn verplicht in Duitsland, maar alleen bij winterse omstandigheden.  Onder winterse omstandigheden vallen ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- en rijpvorming.  

Er is geen vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. Wel is er tussen oktober en april kans op winters weer, dus dan is het verstandig om winterbanden te hebben.  

Eisen winterbanden in Duitsland 

Winterbanden in Duitsland moeten aan de volgende eisen voldoen: 

  • Winterbanden moeten een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.  
  • De juiste winterbanden zijn te herkennen aan een sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake).  
  • Winterbanden die voor 1 januari 2018 zijn gefabriceerd en worden aangeduid met M+S, worden tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden. Per 1 oktober 2024 voldoet het M+S-symbool niet meer en wordt het Alpine-symbool verplicht.
  • Winterbanden moeten om alle wielen zitten.  
  • Winterbanden zijn niet verplicht voor aanhangers. Wel wordt aangeraden om ook de aanhanger uit te rusten met winterbanden voor de veiligheid.  

Let op! In de winter zijn sneeuwkettingen ook verplicht, maar alleen als dit met een verkeersbord wordt aangegeven.

Boete  voor rijden zonder winterbanden 

Rijd je in winterse omstandigheden door Duitsland zonder winterbanden? Of voldoen je winterbanden niet aan de gestelde eisen? Dan riskeer je een boete van € 60,-. Deze boete kan oplopen tot € 80,- en één strafpunt voor je rijbewijs. Dit is het geval als je het verkeer belemmert doordat je zonder winterbanden rijdt. 
Krijg je onderweg een lekke band? Dan mag je een winterband tijdelijk vervangen voor een zomerband. Hier krijg je geen boete voor. 

Aansprakelijkheid bij een ongeluk zonder winterbanden  

Raak je in Duitsland betrokken bij een ongeluk in winterse omstandigheden, terwijl je met zomerbanden rijdt? Dan kan de verzekeringsmaatschappij de tegenpartij verantwoordelijk houden voor de schade. Ook als de schuld niet bij jou ligt. Als je door het gebruik van winterbanden de schade had kunnen voorkomen, ben je voor een deel toch schuldig.   

Verplichte artikelen in de auto

Naast winterbanden heb je ook verplichte veiligheidsartikelen voor je auto als je door Duitsland heen rijdt. Denk aan veiligheidshesjes en een gevarendriehoek. Daarnaast heeft Duitsland rondom grote steden vaak milieuzones waar je alleen mag rijden met een milieusticker. Heb je geen sticker op je auto? Dan kun je een verkeersboete krijgen. Er zijn geen tolwegen in Duitsland.

Op reis naar Duitsland met Univé 

Wil je zorgeloos op vakantie naar Duitsland of er doorheen rijden? Zorg er dan ook voor dat je op de hoogte bent van de maximumsnelheden en de Duitse verkeersregels. En check vooraf waar je je auto kunt tanken en laden. ? Zorg dan dat je ook weet hoe je kan laden of tanken, en hoe pechhulp geregeld is.  

Natuurlijk is het ook belangrijk om te controleren hoe je autoverzekering en reisverzekering ervoor staat. En kies voor de aanvullende dekking pechhulp buitenland. Zo ben je ook bij autopech in Duitsland verzekerd van hulp. Denk ook aan je zorgverzekering  en je Europese zorgpas voor je vertrekt. Zo weet je zeker dat je geen vervelende verrassingen tegenkomt in Duitsland! 

Wil je meer tips voor je reis naar Duitsland?

Univé helpt je graag verder op weg. Lees ook eens 'gezondheidszorg in Duitsland', 'reisdocumenten in Duitsland' ,'betalen in Duitsland', 'vakantiegebieden in Duitsland'. of 'auto importeren uit Duitsland'.  

Aansprakelijkheid bij een ongeluk zonder winterbanden 

Raak je in Duitsland betrokken bij een ongeval in winterse omstandigheden, terwijl je met zomerbanden rijdt? Dan zien Duitse rechters en verzekeraars dat als nalatig. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan je dan aansprakelijk stellen voor de schade. Ook als de schuld niet bij jou ligt. Als je door het gebruik van winterbanden de schade had kunnen voorkomen, is de automobilist deels schuldig.  

Zeker de weg op in Duitsland 

Verwacht je winterse omstandigheden tijdens jouw reis door Duitsland? Zorg dan voor winterbanden. 

Naast winterbanden is het ook belangrijk om een goede verzekering af te sluiten. Denk aan een goede autoverzekering en reisverzekering.  Denk ook aan je Europese Zorgpas.