Hybride auto: wat is het en hoe werkt het?
Hybride auto’s zijn een duurzaam alternatief voor brandstofauto’s. Maar hoe werkt een hybride auto precies? Wat is het verschil tussen hybride en elektrisch rijden? En welke soorten hybrides bestaan er allemaal?
Wat is een hybride auto?
Hybrides zijn auto’s die rijden op een verbrandingsmotor én een elektrische motor (elektromotor). De verbrandingsmotor werkt op diesel of benzine. En de elektromotor werkt op stroom die uit het accupakket in de auto komt. Daardoor kun je met een hybride auto zowel elektrisch als op brandstof rijden.
Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrische auto?
Het enige verschil tussen een hybride en een elektrische auto is de verbrandingsmotor. Een elektrische auto heeft die niet en rijdt volledig op de elektromotor (en dus alleen op stroom). Hybride auto's gebruiken zowel brandstof als elektriciteit.
Hoe werkt een hybride auto?
In een hybride auto werken de verbrandingsmotor en de elektromotor slim samen. Als het mogelijk is om op brandstofverbruik te besparen, dan schakelt de hybride meestal de verbrandingsmotor uit en de elektromotor in. Als er meer kracht nodig is, bijvoorbeeld omdat je een heuvel op rijdt, dan schakelt de auto over op de verbrandingsmotor. Dit schakelen gebeurt automatisch.
Hoelang je elektrisch kunt rijden en hoe je de auto moet opladen, hangt af van het soort hybride. Grofweg bestaan er twee soorten hybride auto's:
Een hybride auto met stekker heet ook wel een plug-in hybrid.
Plug-in hybrid (PHEV)
De belangrijkste kenmerken van dit type hybride zijn:
Je laadt de auto op via een stopcontact of laadpaal, net als een volledig elektrische auto.
Volledig elektrisch rijden is mogelijk voor korte afstanden. Dit is vooral handig als je veel korte ritjes maakt. Of als je ‘s ochtends vroeg stil van huis wilt vertrekken.
Lege accu? Dan schakelt de auto vanzelf over op de verbrandingsmotor en rij je verder op brandstof.
Geschikt voor langere ritten en vakanties, omdat je ook volledig op brandstof kunt rijden.
Hybrides zonder stekker hoef je nooit op te laden: deze auto’s laden zichzelf namelijk op. Dat werkt zo: tijdens het rijden en remmen wekken deze hybrides energie op. Die zetten zij vervolgens om in stroom waarmee de accu wordt opgeladen. Met andere woorden: hoe vaker je het rempedaal gebruikt, hoe meer energie deze hybride terugwint. Dit proces heet ook wel recuperatie of regenereren.
Er zijn twee soorten hybride auto’s zonder stekker: de full hybrid en de mild hybrid.
Full hybrid of Hybrid Electric Vehicle (HEV)
Laadt zichzelf op tijdens het rijden.
Volledig elektrisch rijden is mogelijk voor korte afstanden.
Is op z’n zuinigst tijdens files of stedelijke ritten. Telkens als je afremt of bijvoorbeeld voor een zebrapad of kruispunt stopt, laadt de auto zichzelf namelijk weer een beetje op. Hierdoor verbruik je in het drukke stadsverkeer minder brandstof.
Mild hybrid (MHEV)
Laadt zichzelf op tijdens het rijden.
Volledig elektrisch rijden is niet mogelijk, ook niet op korte afstanden.
Ideaal voor korte ritten en stadsverkeer.
Wat is de levensduur van een hybride auto?
Een hybride auto hoort net zo lang mee te gaan als een auto die op brandstof rijdt. Als je een hybride koopt, dan mag je dus verwachten dat je daar zo’n 15 jaar van kunt genieten.
Wat betreft de range van de accu, ofwel de actieradius: hier bestaat het misverstand over dat deze sneller achteruit gaat als je weinig kilometers maakt. Dit klopt niet: je kunt een hybride dus gerust weken of maanden stil laten staan. Wel is het zo dat kou een flinke impact heeft op het aantal te rijden elektrische kilometers.
Kies voor de autoverzekering van Univé
Met de Univé Autoverzekering is je hybride auto goed verzekerd. Naast de verplichte WA-autoverzekering, kun je je auto ook verzekeren voor eigen schade. Zo vergoedt de Beperkt Casco (WA+) ook diefstal-, brand- en ruitschade. Met All Risk ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto. Zelfs als het je eigen schuld is. Kies de verzekering die bij je past en ga zonder zorgen de weg op.
Meer weten over hybride auto’s?
Ben je op zoek naar een hybride auto en wil je weten wat er nog meer bij komt kijken? Neem dan ook eens een kijkje op deze pagina’s: