Hoofdbestuurder van je auto
Een auto heeft een hoofdbestuurder en een eigenaar. Dat hoeft niet per se dezelfde persoon te zijn. Als hoofdbestuurder ben je degene die het meeste in de auto rijdt. De eigenaar is degene op wiens naam de auto en verzekering staan. Maar hoe is je auto dan verzekerd? En is je auto verzekerd of de bestuurder? Of hoe werkt het met de schadevrije jaren bij schade als hoofdbestuurder? Dat legt Univé je uit.
Wie wordt er bedoeld met een hoofdbestuurder?
Stel: je partner heeft een auto gekocht en heeft deze verzekerd op diens naam. De auto staat dan op naam van je partner, net als de verzekering. Maar het hoeft niet zo te zijn dat je partner degene is die het meest in de auto rijdt. Misschien ben je juist zelf degene die er veel vaker gebruik van maakt. Dan ben jij de regelmatige bestuurder van de auto.
Hoe ben je verzekerd?
Als iemand anders hoofdbestuurder is van jouw auto, en jij de eigenaar, hoe zit het dan met de verzekering? Is de hoofdbestuurder dan verzekerd tegen bijvoorbeeld schade? Als eigenaar van de auto is het geen probleem als je iemand anders in je auto laat rijden. Het kan bijvoorbeeld een keer voorkomen dat iemand je auto wil lenen. Ook voor de verzekering kan dat prima.
Maar rijdt iemand anders nou vaker in je auto dan jijzelf? Geef dan de juiste hoofdbestuurder door. Zodra de hoofdbestuurder namelijk schade rijdt, is die schade verzekerd via de autoverzekering van de eigenaar. Dat heeft gevolgen voor de opgebouwde schadevrije jaren van de eigenaar.
Je auto uitlenen
Ga je jouw auto uitlenen voor langere tijd? Dan kun je een bruikleenovereenkomst opstellen. Geef dit dan wel door aan je verzekeraar. Degene aan wie je je auto uitleent wordt dan (tijdelijk) hoofdbestuurder van de auto. Het is erg belangrijk om dat door te geven.
Schadevrije jaren
Als je een auto verzekert, bouw je automatisch schadevrije jaren op, als je zonder schade rijdt. Stel, de hoofdbestuurder van je auto rijdt schade. Dan raak je als eigenaar je schadevrije jaren kwijt.
In sommige gevallen is het wel mogelijk om als eigenaar je schadevrije jaren over te laten zetten. Dit kan door middel van een afstandsverklaring. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.
Lees meer over schadevrije jaren overdragen.
Soorten autoverzekeringen
Je hebt in Nederland verplicht een autoverzekering nodig. Dat moet minimaal een WA-verzekering zijn. Afhankelijk van je eigen voorkeuren, kies je welke autoverzekering het beste bij je past. We vertellen je over onze drie autoverzekeringen:
Univé helpt je graag verder
Heb je vragen over de hoofdbestuurder? Of heb je advies nodig over welke autoverzekering het beste bij je past? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.