Ga naar inhoud

Auto uitlenen: hoe zit dat met mijn verzekering?

Natuurlijk mag jij je auto uitlenen aan een familielid, vriend of goede buur. Je autoverzekering is dan gewoon geldig. Wel moet je rekening houden met een aantal dingen:

  • Je mag je auto alleen uitlenen aan iemand met een geldig rijbewijs. Zonder geldig rijbewijs mag je geen auto besturen. 

  • Je moet zelf toestemming geven om je auto uit te lenen. Bijvoorbeeld met een bruikleenovereenkomst. Als je geen toestemming geeft voor het gebruiken van je auto, zijn de kosten van een eventuele schade voor degene die de auto op dat moment zonder toestemming bestuurde. 

  • Je mag je auto alleen incidenteel uitlenen. Dat betekent dat je jouw auto af en toe mag uitlenen. Maar degene die de auto leent, mag er niet vaker in rijden dan jij dat zelf doet. Wordt de auto vaker gebruikt door iemand anders dan door jouzelf? Dan is het belangrijk om de verzekering over te zetten op hun naam.  

  • Krijg je schade aan je auto en ben je niet daarvoor niet verzekerd? Dan moet je de kosten zelf betalen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw no-claimkorting en schadevrije jaren omlaag gaan.  

Schade bij uitlenen auto 

Als jij je auto uitleent aan iemand en die persoon rijdt schade, dan ben jij verantwoordelijk voor die schade. Natuurlijk dekt jouw autoverzekering bepaalde kosten. Check daarom hoe je verzekerd bent om te kijken of je recht hebt op uitbetaling. Dat kan via Mijn Univé. Met een WA Verzekering van Univé ben je gedekt voor schade aan anderen. Met een WA+ verzekering is je auto ook gedekt bij de aanrijding van dieren en bij diefstal, brand- of ruitschade. Met een All Risk verzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen én voor schade aan je eigen auto.  

Ben je verzekerd voor de schade? Meld de schade dan online via Mijn Univé of onze app.

Af en toe uitlenen of nieuwe hoofdbestuurder? 

Soms gebruikt iemand anders jouw auto op den duur vaker dan jijzelf. In dat geval gaat het niet meer om af en toe uitlenen, maar zien we de persoon aan wie jij je auto uitleent als de nieuwe hoofdbestuurder. Het is belangrijk om dit aan Univé door te geven. Dat kan gemakkelijk online via Mijn Univé.

Let op: je premie kan veranderen als je een nieuwe hoofdbestuurder aanwijst. Vooral als de nieuwe regelmatige bestuurder onder de 24 jaar is, wordt de premie meestal hoger.

Auto uitlenen en verkeersboetes 

Het kan ook voorkomen dat de persoon die jouw auto leent wordt geflitst of een verkeersboete krijgt. Boetes worden altijd verstuurd naar de eigenaar van de auto. Oftewel, naar de persoon die op het kentekenbewijs staat. Jij bent als eigenaar dus zelf verantwoordelijk voor het betalen van verkeersboetes. Ook als je jouw auto uitleent.  

Maak afspraken over het lenen en uitlenen van je auto 

Wil je voorkomen dat je in vervelende situaties terechtkomt met vrienden of familie? Maak dan duidelijke afspraken over het lenen of uitlenen van een auto. Een paar tips: 

  • Spreek van te voren af wie opdraait voor de kosten van eventuele schade, eigen risico en verkeersboetes. Probeer deze kosten neer te leggen bij degene die de auto op dat moment bestuurt.

  • Maak foto's van bestaande schade aan de auto, zoals krasjes of ruitschade. Zo voorkom je onnodige discussies achteraf over wie de schade aan de auto heeft toegebracht. 

  • Leen jouw auto alleen uit aan mensen die je vertrouwt. En wees bereid om het risico van schade of boetes te lopen.  

  • Check je polis en pas deze aan waar nodig. Je kunt ook kiezen voor aanvullende dekkingen zoals rechtshulp verkeer voor juridische geschillen na een aanrijding, een inzittendenverzekering voor de dekking van alle passagiers in de auto of Univé pechhulp voor pech onderweg. Bekijk hier alle informatie over onze autoverzekering

Heb je vragen over het uitlenen van je auto? Of heeft iemand jouw auto geleend en heb je schade? Check dan in de Univé App hoe je bij ons verzekerd bent. Staat jouw antwoord hier niet tussen of heb je toch nog een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.