Boete voor inhalen bij een inhaalverbod
Een ongeluk zit in een klein hoekje, net als een boete. Het is daarom verstandig om de verkeersregels op te volgen. Als je dat niet doet, kun je een verkeersboete krijgen. We vertellen je op deze pagina over de boete voor inhalen op een plek waar dat niet mag.
Wat kost een boete voor inhalen bij een inhaalverbod
Een inhaalverbod: de naam zegt het al. Is er een inhaalverbod geldig? Dan mag je andere voertuigen dus niet inhalen. Je kunt het inhaalverbod herkennen aan bijvoorbeeld:
Een weg met een doorgetrokken streep
Een verkeersbord dat een inhaalverbod laat zien
Besluit je om toch in te halen op een plek waar een inhaalverbod geldt? Dan kun je een boete krijgen. Je bent dan namelijk in overtreding. De kosten voor inhalen bij een inhaalverbod zijn behoorlijk hoog. Deze boete bedraagt namelijk € 300 exclusief € 9 aan administratiekosten.
Wanneer komt de boete binnen?
Heb je onlangs een boete gekregen voor het inhalen bij een inhaalverbod? In de meeste gevallen ontvang je deze boete binnen vier tot zes weken op je deurmat. Boetes mogen volgens de wet binnen maximaal vier maanden bij je binnen komen. Wacht dus nog even, als je de boete na vier tot zes weken nog niet hebt.
Links of rechts inhalen
Het inhalen van een voertuig betekent dat je ervoor kiest om een ander voertuig voorbij te gaan. Inhalen doe je meestal via de linker weghelft.
Je mag alleen van rechts inhalen in de volgende situaties:
De bestuurder voor je slaat links af en staat daarvoor ook al voorgesorteerd.
Als je op een rotonde rijdt.
Als je in een file staat.
Zodra je in de buurt komt van een tram of deze passeert.
Als je je bevindt op in- en uitvoegstroken.
Weet je niet zeker of het veilig is om in te halen? Wacht er dan nog even mee en let goed op wat de bestuurder voor je doet.
Inhalen bij strepen op de weg
Overal inhalen mag niet zomaar. Kijk altijd eerst goed om je heen of de situatie veilig is om in te halen. Let daarbij ook op de verschillende soorten wegmarkeringen:
Zie je een groene middenstreep met daaromheen twee doorgetrokken witte zijstrepen? Dan mag je niet inhalen. Zijn de witte, buitenste strepen onderbroken? Dan mag je wel inhalen.
Zie je een dubbele onderbroken witte streep? Ook dan mag je inhalen. Let in deze situatie wel goed op andere weggebruikers die (net) de weg op komen.
Zie je geen strepen op de weg? Dan mag je inhalen. Let ook in deze situatie extra goed op andere weggebruikers. Wanneer de weg verder geen strepen heeft, deel je de weg met iedereen. Dus ook met bijvoorbeeld fietsers, voetgangers en tractors.
Veilig inhalen doe je zo
Heb je goed op je omgeving gelet en naar de weg gekeken voor mogelijke strepen op de weg? Dan kun je, als het veilig lijkt, gaan inhalen.
We leggen je in stappen uit hoe je op een veilige manier inhaalt:
Let op de linkerbaan. Is die vrij? Kijk in de binnenspiegel.
Kijk dan in de buitenspiegel en geef je richting aan naar links.
Is de weg vrij om in te halen? Zorg dan voor voldoende snelheid. Houd je daarbij wel aan de snelheidslimieten.
Haal nu het voertuig voor je in.
Nadat je hebt ingehaald, geef je je richting weer aan naar rechts. Zorg voor voldoende afstand.
Wanneer je weer op de rechterrijbaan rijdt check je weer al je spiegels. Vervolg nu je weg.
Veilig op weg met Univé
Veilig rijden is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Wees daarom altijd extra scherp in het verkeer:
Gebruik geen telefoon tijdens het autorijden. Rijd altijd MONO.
Houd voldoende afstand van degene die voor je rijdt.
Zorg dat je voldoende zicht hebt op alles om je heen, zodat je ziet wat er gebeurt.
Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Heb je een autoverzekering van Univé, dan kun je gebruikmaken van de gratis dekking Veilig op Weg. Dit is een functie binnen de Univé-App waarmee je je rijstijl en telefoongebruik kunt meten. Heb je een veilige rijstijl? Dan kun je met Veilig op Weg tot 10% korting op je totale autopremie verdienen.