Autoschade
Schade aan auto door ander
Heeft iemand anders jouw auto beschadigd? Het kan gebeuren dat jouw auto beschadigt, zonder dat jij er iets aan kon doen. Bijvoorbeeld wanneer iemand tegen jouw geparkeerde auto aanrijdt. Of wanneer iemand niet goed oplet in het verkeer. Of die schade wordt vergoed, hangt af van jouw verzekering.
Wat doen bij schade aan auto door een ander
Heeft iemand anders jouw auto beschadigd? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Vul een schadeformulier in om de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor de schade. En meld de schade in Mijn Univé of de Univé App.
Probeer bewijs te verzamelen. Zeker als op het schadeformulier nog niet helemaal duidelijk is wie de schuldige is van de aanrijding.
- Verzamel foto's en video's die laten zien waarom de andere partij fout zat.
- Vraag de naam en adresgegevens van getuigen, zoals omstanders en medepassagiers. Daarmee kunnen wij extra informatie verzamelen.
Wel of niet vergoed?
Ik heb een All Risk autoverzekering
De schade aan je auto wordt vergoed en verhaald op de verzekeraar van de andere partij.
Ik heb een WA of WA+ autoverzekering
De schade aan je auto wordt niet vergoed. Probeer de schade zelf op de dader te verhalen, als je weet wie het is.
Directe schadeafhandeling
Heb schade, maar heb je geen All Risk verzekering en ook geen rechtsbijstandverzekering voor je auto afgesloten? Dan kun je zelf naar de verzekeraar van de schuldige partij stappen, of gebruikmaken van directe schadeafhandeling. Als je kiest voor directe schadeafhandeling, leggen wij namens jou contact met de verzekeraar van de schuldige partij. En we regelen de vergoeding van de schade.
Hoe stel ik iemand anders aansprakelijk voor schade aan mijn auto?
- Vraag de ander om de schade te melden bij hun verzekeraar.
- Vul samen een schadeformulier in en zet hierop allebei je handtekening.
- Zorg dat het formulier wordt opgestuurd naar de andere verzekeraar. Tip: bewaar zelf ook een kopie van het schadeformulier!
- De verzekeraar beoordeelt de aansprakelijkheid en handelt dit met je af.
Dader onbekend?
Je kunt de tegenpartij natuurlijk alleen aansprakelijk stellen als je weet wie het is. Is de dader onbekend? Als de schade met een motorvoertuig is gemaakt, kun je in sommige gevallen bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht.
Meer tips en advies
Lees meer tips en advies over schade aan je auto.
Veelgestelde vragen over de autoverzekering
Heb je een andere of nieuwe auto gekocht als vervanging voor je huidige auto? Staat deze auto op je naam? En heb je al een autoverzekering bij Univé? Dat kun je op drie manieren eenvoudig zelf regelen.
1. In Mijn Univé
Via Mijn Univé kun je heel eenvoudig je auto wijzigen. Log in bij Mijn Univé. Bij 'Pakketoverzicht' kies je 'Verzekering wijzigen of opzeggen'. Nadat je de juiste autoverzekering hebt geselecteerd, kies je 'Ik heb een andere auto gekocht' en klik je op 'voertuig wijzigen'.
Meer informatie over je autoverzekering wijzigen.
2. In de Univé-App
Ga in de Univé-App naar je verzekeringen en diensten. Kies de autoverzekering en selecteer 'Verzekering aanpassen'.
3. In de premieberekening
- Bereken de premie voor je andere of nieuwe auto.
- Kies bij stap 1 "Basisgegevens" bij de vraag 'Welke auto wil je verzekeren?' voor 'Vervangende auto'
- Vul de rest van je gegevens in
- Klik dan op 'Sluit nu je verzekering af'.
Heb je nog geen autoverzekering bij Univé? Of heb je een andere auto gekocht en wil je deze (tijdelijk) als tweede auto verzekeren? Lees dan meer over de mogelijkheden.
Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd tegen de schade die je veroorzaakt aan anderen. Met de WA+ verzekering ben je ook verzekerd voor schade door diefstal, brand, ruitschade en loslopende dieren.
Voor het afsluiten van een autoverzekering heb je de volgende gegevens nodig:
Het kenteken van je auto,
de datum waarop de auto op jouw naam is gezet,
de meldcode,
je opgebouwde schadevrije jaren en
je rekeningnummer.
Veilig op Weg is een gratis aanvullende dekking op je autoverzekering. Het is een functie in de Univé App die inzicht geeft in jouw rijgedrag en telefoongebruik in de auto. Bij veilig rijgedrag kun je maximaal 10% korting op je totale autopremie ontvangen.
Auto verzekeren
Autoverzekering dekkingen
Klantenservice
Handige informatie