Ga naar inhoud

Zelf je auto onderhouden

Bij een auto hoort ook onderhoud. Door de auto op tijd en juist te laten onderhouden gaat een auto namelijk langer mee. Daarnaast zal er daardoor ook minder snel iets stuk gaan. En dat scheelt weer kosten. 

Voor onderhoud gaan de meeste mensen naar de garage. Maar dit is niet per se nodig. Er zijn een aantal dingen die je ook zelf kan doen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • De banden checken 

  • De luchtfilter vervangen 

  • De ruitenwissers vervangen 

  • Het oliepeil meten 

  • Vloeistoffen controleren 

  • Zekeringen vervangen  

  • Kapotte lampen wisselen 

  • Auto wassen, bijvoorbeeld door de wasstraat of zelf wassen.

Op deze pagina lees je meer over deze soorten onderhoud. 

Wat kan je zelf onderhouden aan je auto? 

Wil je besparen op onderhoudskosten? Dan kun je zelf ook het een en ander doen. Kijk vooral eens een video om hier nog meer over te weten te komen. Ben je een beetje handig, dan kun je de volgende dingen zelf doen: 

Je banden kun je zelf in de gaten houden. Dit is erg belangrijk, want banden hebben veel invloed op hoe je rijdt en hoeveel brandstof de auto verbruikt.  

Let bij het controleren van de banden op: 

  • Beschadigingen aan de bovenkant en zijkant. Ben je bijvoorbeeld langs een stoep of over een spijker gereden? Dan is dat niet goed voor je banden. 

  • Staat van het ventiel. Zit het dopje er nog op en zit het ventiel nog netjes in de band? Zo niet, dan kan de band onnodig leeg lopen. 

  • De diepte van het profiel. Dit wordt ook bij de APK gecontroleerd, maar kun je ook zelf checken. Is het bandenprofiel, dus de diepte, minder dan 3mm? Dan is de auto aan nieuwe banden toe. 

  • De bandenspanning. De bandenspanning van je auto kan je makkelijk zelf controleren. Wat de ideale spanning is, verschilt per auto. Wat voor jouw auto en banden geldt is vaak te vinden op de plek waar je banden kan oppompen, maar ook op internet of in serviceboekje. 

Ook het luchtfilter in de auto is gemakkelijk te vervangen. Dit is een belangrijk onderdeel, want het luchtfilter zuivert de buitenlucht die naar de motor gaat.  Als het luchtfilter vies is krijg je nare geurtjes in de auto.  

Het luchtfilter zit in een kunststof box die met enkele schroeven is vastgezet. Hier kun je ook een nieuwe in zetten. 

Niets is vervelender dan piepende en krakende ruitenwissers. Dit betekent of dat je ruitenwissers niet goed zijn afgesteld, of dat de rubbers niet meer goed zijn. Dit kun je ook herkennen aan strepen op de ramen.  

Bij de meeste auto’s kun je ruitenwissers gemakkelijk zelf vervangen. Hiervoor heb je natuurlijk wel de juiste variant nodig. Heb je deze in huis? Dan kun je de oude er gemakkelijk afklikken, en de nieuwe er gemakkelijk op.  

De motor van een auto kan niet zonder olie. Olie zorgt er namelijk voor dat alles soepel loopt. Dit zorgt er weer voor dat er minder slijtage plaatsvindt. Daarom is het belangrijk om de olie regelmatig te peilen. Dit betekent dat je controleert hoeveel olie nog in de auto zit. 

Bij nieuwere auto’s wordt het oliepeil automatisch gecontroleerd. Via het dashboard van de auto kun je vaak zien hoeveel olie nog in de auto zit.  

Heb je een oudere auto? Dan moet je onder de motorkap zijn. Onder de motorkap vind je een zogenaamde peilstok. Hiermee kun je zien hoeveel olie nog in de auto zit. Doe dit alleen wanneer je motor koud is, omdat je peiling anders niet betrouwbaar is. Het is slim om dit iedere 1.000 km te doen.  

 Is de oliepeil te laag? Vul de auto dan zelf bij met de juiste olie. Welke dat is vind je vaak in je serviceboekje.  

Naast olie zijn er nog een hoop andere vloeistoffen die een auto nodig heeft. De volgende drie kun je ook zelf bijvullen of controleren: 

  • Ruitenwisservloeistof bijvullen. Dit is de vloeistof waarmee je de ruiten schoonmaakt tijdens het rijden. Sommige auto’s geven het aan wanneer deze tank leeg is. Maar je merkt het natuurlijk ook snel genoeg! 

  • Koelvloeistof. Dit is de vloeistof die ervoor zorgt dat de auto niet oververhit raakt. Erg belangrijk dus om deze bij te houden. Als dit op is geeft de auto dit vaak zelf aan.

  • Remvloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat je goed kunt remmen. Geen vloeistof om te vergeten dus! Wanneer de tank te leeg is, dan geeft de auto dit aan. Je vult het dan zelf gemakkelijk bij onder de motorkap. 

Wanneer een zekering kapot is krijg je vaak een elektrische storing. Dat is natuurlijk vervelend, want dat kan flink invloed hebben. Heb je een elektrische storing? Kijk dan om welke zekering het gaat.  

Wil je goed voorbereid zijn op een kapotte zekering? Zorg er dan voor dan je een extra setje zekeringen in de auto hebt liggen. Zo kun je snel weer goed op pad. 

Tot slot: het verwisselen van een kapotte autolamp. Bij oudere auto’s is dit gemakkelijker te doen dan bij nieuwe auto’s. Ook achterlichten zijn vaak gemakkelijker dan koplampen. Heb je xenon-verlichting of een auto waarin de lampen echt ingebouwd zijn? Dan kun je het wisselen van een kapotte lamp beter door een garage laten doen.  

Zelf je oliepeil checken? Bekijk de video

In deze video legt Automonteur Tonnie van Marle legt stap voor stap uit hoe je dit doet. In onze videoserie 'Hoe dan?' leer je allerlei alledaagse handigheidjes. Uitgelegd door experts, zodat je zeker weet dat je het altijd goed doet.


Veilig op weg met Univé 

We vinden verkeersveiligheid erg belangrijk. Heb je een autoverzekering bij Univé? Kies dan voor de gratis aanvullende dekking: Veilig op weg. Je kunt met deze functie in de Univé app korting van maximaal 10% op je totale premie verdienen. Dat doe je door veilig rijgedrag te vertonen.