Auto-onderhoud
- Kosten grote beurt
- Kosten kleine beurt
- Remblokken vervangen kosten
- Wiellager vervangen
- Remschijven vervangen kosten
- Stuurbekrachtiging kapot
- Onderhoudsbeurt auto
- Onderhoudsboekje kwijt
- Startmotor kapot
- Versnellingsbak
- Vreemde autogeuren
- Auto rubbers insmeren
- Bijvullen ruitenwisservloeistof
- Batterij autosleutel vervangen
- Auto accu vervangen
- Auto tuning
Vreemde geuren in de auto
Kun je je de geur van een nieuwe auto voor de geest halen? Veel mensen vinden dat een fijne geur voor in de auto. Ook zijn er tegenwoordig veel mooie geurverspreiders voor in de auto te koop, zodat de auto altijd fris, bloemig en schoon ruikt.
Brandlucht in de auto
Het andere uiterste is ook mogelijk: een vieze lucht in de auto. Ruik je in je auto regelmatig een gaslucht, brandlucht of bakeliet geur? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Ook een verbrande geur bij het aanzetten van de verwarming is een veelvoorkomend probleem.
Bakeliet geur in de auto
Bakeliet is een zogenaamde fenolhars. Dit is een kunsthars die vaak gebruikt wordt als vorm van kunststof. Wanneer dit warm wordt of verbrandt, komt er een chemische geur vanaf die niet alleen vies is, maar ook oog, neus en keel flink kan irriteren.
De geur van verbrand plastic of een verbrande geur in een auto is natuurlijk nooit goed. Het lastige is wel dat een brandlucht verschillende oorzaken kan hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de remblokken aanlopen of dat de remmen niet goed werken. Bij een brandgeur, of bakelietgeur, is het altijd verstandig om je auto naar de garage te brengen om deze te laten controleren.
Auto ruikt naar gas
Wanneer je een doordringende gaslucht in de auto ruikt, dan is de kans groot dat je te maken heeft met een gaslek. Dit ruik je over het algemeen het sterkst wanneer je de ventilatie of de airconditioning aan zet. Ook hier is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een garage bezoekt, zodat een monteur het lek kan opsporen en het juiste onderhoud kan uitvoeren.
Andere vreemde geuren in de auto
Naast gas en bakeliet- of brandgeur komt men ook genoeg andere vreemde geuren tegen in de auto. Brandlucht bij de verwarming is bijvoorbeeld ook een veelvoorkomende. Onderstaand een lijst met nog meer vreemde autogeuren en de mogelijke oorzaak.
Ruik je een sterke benzine- of dieselgeur? Zet je auto dan snel aan de kant. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door een brandstoflek. Dat is ontzettend brandgevaarlijk. Ruik je een lichte geur en heb je net getankt? Dan kan het zijn dat er nog wat brandstof aan je handen of schoenzolen zit.
Wanneer de auto zoet ruikt, een beetje stroopachtig, heeft dit vaak te maken met het koelingssysteem. Antivriesmiddel heeft een zoete geur, dus wanneer je dit ruikt is er waarschijnlijk sprake van een lek in het koelsysteem, of de radiatoren of verwarmingselementen van de auto. Maak direct een afspraak bij de garage wanneer je dit ruikt, zodat je de auto niet stuk rijdt.
Ruikt je een zwavelgeur of de geur van rotte eieren? Dan kan dit wijzen op een probleem met de katalysator in het uitlaatsysteem. Deze zet waterstofsulfide normaal gesproken namelijk om in geurloze zwaveldioxide. Als dit niet meer naar behoren werkt, zit je helaas in de stank. Een afspraak bij een garage is hierbij belangrijk, want met een defecte katalysator kun je niet doorrijden.
Hangt er een muffe schimmellucht in de auto? Dan kan het aircosysteem de boosdoener zijn. Het is dan verstandig om de airco te laten reinigen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Rondrijden met schimmel in de lucht is namelijk niet goed voor je longen.
Vreemde geuren in de auto voorkomen
Wil je rondrijden in een frisse en schone auto? We geven je graag een aantal handige tips:
Niet roken in de auto
Neem etensresten en etensverpakkingen meteen mee uit de auto bij aankomst
Vervang de interieurfilter één keer per jaar of na 15.000 kilometer
Haal regelmatig een sopje over de gladde oppervlakken
Leg een vochtvreter in de auto
Koop een geurverspreider die je aan een ventilatierooster kunt bevestigen.
Veilig op Weg met Univé
Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt je als beloning maximaal 10% korting op je totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.