Ga naar inhoud

Koelvloeistof bijvullen in je auto

De koelvloeistof van je auto bijvullen is essentieel om te voorkomen dat je auto oververhit raakt. Een auto vraagt veel van een motor, zeker tijdens het rijden in de file, een lange reis of een reis in de bergen. Zodra de motor oververhit raakt, kan het zijn dat deze uitvalt. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor van de auto op de juiste temperatuur blijft. Maar hoe kun je zelf je koelvloeistof bijvullen? Waaraan herken je het koelvloeistof bijvullen symbool? En kun je koelvloeistof bijvullen met water? Univé legt het je haarfijn uit.

Kan ik koelvloeistof zelf bijvullen?  

In veel gevallen is het voor het onderhoud van je auto belangrijk om naar een gespecialiseerde autodealer of garage te gaan. Voor zaken zoals het vervangen van de remblokken of het vervangen van de accu raden wij dan ook aan om de hulp van specialisten in te schakelen. Gelukkig is het niet nodig om alle soorten onderhoud uit te besteden. Ruitenwisservloeistof bijvullen, maar ook koelvloeistof bijvullen, kun je goed zelf doen.

Koelvloeistof controleren? Zo doe je dat

;

Waaraan herken ik het koelvloeistof bijvullen symbool? 

Je vindt het koelvloeistofsymbool op je dashboard. Tijdens normaal gebruik, wanneer je koelvloeistof op peil is, is dit lampje normaliter wit. Brandt dit lampje oranje of rood? Dan is het van belang om je auto te stoppen en zelf de koelvloeistof te checken. Het branden van dit lampje kan drie redenen hebben:

  • De koelvloeistof is niet op peil; je moet je koelvloeistof bijvullen.
  • De koelvloeistof lekt: je dient je auto voor controle en eventuele reparatie naar de garage te brengen. Dit kan hoog oplopen in de kosten.
  • Het koelvloeistoflampje is defect. Ook dit dien je te laten nakijken bij een garage.

Stel, je bent onderweg en merkt op dat je koelvloeistoflampje begint te branden. Zorg er dan voor dat je op een veilige plek de auto tot stilstand brengt om je koelvloeistofpeil te checken. Je gaat als volgt te werk:

  1. Parkeer je auto waterpas. Staat je auto niet voldoende waterpas, dan kan het koelvloeistofpeil verkeerd worden afgelezen.

  2. Laat de motor volledig afkoelen. Wanneer je de motor niet voldoende laat afkoelen, loop je het risico op ernstige brandwonden. Voor extra veiligheid is het aan te raden een handdoek of handschoen te gebruiken tijdens het checken en eventueel bijvullen.

  3. Open de motorkap van je auto en vergrendel de windhaak.

  4. Zoek het koelvloeistofreservoir. Dit is vaak te herkennen aan de grote blauwe dop en een aangegeven minimum- en maximumpeil. Raadpleeg het instructieboekje van je auto voor de exacte locatie van je koelvloeistofreservoir om er zeker van te zijn dat je het juiste reservoir opent.

  5. Controleer het koelvloeistofpeil. Als de vloeistof in het reservoir boven het minimumpeil en beneden het maximumpeil staat, is het koelvloeistof op peil. Ook als de koelvloeistof tot net boven het maximumpeil komt, zijn er geen ernstige gevolgen. Is de koelvloeistof echter beneden het minimumpeil, dan is het tijd om bij te vullen.

  6. Bijvullen indien nodig. Open voorzichtig de dop van het reservoir als de koelvloeistof beneden het minimumpeil is. Dit laat de laatste druk naar buiten die ontstaat tijdens het koelproces. Vul indien nodig je koelvloeistof aan tot uiterlijk het maximumpeil.

  7. Gebruik alleen water in noodgevallen. Als je geen koelvloeistof hebt, mag je alleen in een noodgeval koelvloeistof bijvullen met water. Het is hierbij van belang om zo snel mogelijk je auto voor controle naar de garage te brengen.

Wat kost koelvloeistof en welke koelvloeistof heb ik nodig? 

Het is noodzakelijk dat je het juiste type koelvloeistof kiest, passend bij jouw auto(merk). Er is blauwe koelvloeistof, rood/roze koelvloeistof, gele koelvloeistof en transparante/geel-groene koelvloeistof. Om er zeker van te zijn dat je het juiste type koelvloeistof voor jouw auto kiest, raadpleeg je het instructieboekje van je auto. Meng nooit meerdere soorten koelvloeistof met elkaar. Koelvloeistof kost ongeveer €10 per liter. In een reservoir gaat in totaal 5 liter koelvloeistof. Er bestaat tevens longlife koelvloeistof, dat een autoleven lang meegaat.

Het controleren van koelvloeistof is tevens onderdeel van de kleine beurt. De koelvloeistof wordt daarbij indien nodig ook bijgevuld. Dit soort onderhoud wordt ook bijgehouden in het onderhoudsboekje van je auto.

Maak je je zorgen om oververhitting? Schakel pechhulp in

Het kan zijn dat je auto onverhoopt toch oververhit is geraakt. Je merkt dit bijvoorbeeld aan vreemde geluiden uit je auto of bij het ruiken van vreemde geur in je auto. Met de aanvullende Pechhulp dekking van Univé helpen wij je weer op weg!  

Wil je je auto goed verzekeren? Bekijk dan al onze Univé autoverzekering of kies een van onze aanvullende dekkingen.