Ga naar inhoud

Hoe veilig is een elektrische auto in het verkeer?

Elektrische auto’s staan er vooral om bekend snel op te trekken en amper geluid te maken. Hierdoor kunnen er vaak gevaarlijke situaties ontstaan in het verkeer. Veel mensen vragen zich dan ook af: zijn elektrische auto’s wel veilig? 

Veiligheidseisen van voertuigen

Alle elektrische auto’s moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als brandstofauto’s. Deze veiligheidseisen zijn wettelijk verplicht. In dat opzicht zijn elektrische auto’s dus net zo veilig als alle andere auto’s.

Verder zijn elektrische auto’s relatief nieuw, dus hebben ze ook vaak veel nieuwe technologieën. Denk aan: dynamische cruisecontrol, ABS, rijstrookassistentie en connected rijden. Dat maakt elektrische auto’s eigenlijk alleen maar nog veiliger. Wel is er een risico dat je elektrische auto gehackt wordt.

Hoe zit het met brandveiligheid van elektrische auto's?

Er wordt vaak gedacht dat elektrische auto’s brandgevaarlijker zijn dan brandstofauto’s. Maar het tegendeel is waar. Een elektrische auto vliegt niet makkelijker in brand dan een ‘gewone’ auto. Wel zijn ze moeilijker te blussen. Dit komt door de lithiumaccu’s. Door de hitte kan er een kettingreactie op gang komen, waardoor er een nieuwe brand kan ontstaan. Vaak duurt het dan 24 uur voordat de accu echt helemaal is afgekoeld.

Elektrische auto's vaak zwaarder

Wist je dat een elektrische auto gemiddeld 340 kilo meer weegt dan een brandstofauto? Dit komt door de zware accu die onderin de auto ligt. Een voordeel hiervan is dat een elektrische auto stabieler op de weg ligt. De kans om uit de bocht te raken of over de kop te gaan is daarom kleiner.

Een groot nadeel van zware auto’s is dat het bij aanrijdingen tot ernstiger letsel of schade kan leiden bij de tegenpartij. De impact van zo'n klap is dan een stuk zwaarder dan bij een botsing met een lichtere auto.

Veiligheid met andere weggebruikers

Elektrische auto’s trekken erg snel op en maken amper geluid. Hierdoor is de kans op een ongeval met andere weggebruikers, zoals voetgangers of fietsers, groter. Zij horen elektrische auto’s namelijk niet aankomen. Nieuwe elektrische auto’s zijn daarom sinds 2019 verplicht om bij lage snelheden t/m 20 km/h een geluid te maken. Ook moeten alle auto’s sinds 2022 verplicht een automatisch noodremsysteem hebben. Dit systeem remt de auto gelijk af als er te weinig ruimte is tussen de auto en andere weggebruikers.

Lees meer over de veiligheidsfuncties in een elektrische auto.

Tips voor veilig rijden met een elektrische auto

Elektrische auto’s zijn dus relatief veilig. Dit betekent alleen niet dat je nooit risico's loopt. Met deze tips houd je elke rit veilig:

Elektrisch rijden: hoe veilig rijd jij?

Rijd je een elektrische auto en ben je benieuwd hoe veilig jij rijdt? Download dan nu onze Veilig op Weg functie. Hiermee krijg je inzichten in je rijgedrag en zie je op welke punten je nog kunt verbeteren. Daarnaast kun je er tot 10% korting mee verdienen op jouw Univé-autopremie. Hoe veiliger je rijdt, hoe hoger de korting.

Download de Veilig op Weg functie gratis bij je Univé-autoverzekering. Of probeer Veilig op Weg 4 weken vrijblijvend uit.

Download gratis Veilig op Weg

Of lees meer over de functie