Ga naar inhoud

Medicijnen mee op reis

Als je medicijnen nodig hebt, moet je deze ook meenemen op reis. Maar sommige medicijnen mag je niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Om toch je medicijnen mee te kunnen nemen, moet je op een aantal dingen letten. Zo heb je een document nodig waarin staat dat jij deze medicijnen mee mag.

Waar moet je op letten als je medicijnen mee neemt op reis? 

Er is een aantal dingen waar je op moet letten als je medicijnen mee neemt naar het buitenland.  

Zorg ervoor dat je genoeg medicijnen hebt voor de hele duur van je reis. Het is daarnaast ook verstandig om wat extra mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer je vertraging oploopt en langer onderweg bent.  

Heb je niet genoeg medicatie voor de hele reis? Vraag deze dan ruim voor je vertrek aan bij je huisarts of apotheek. 

De originele verpakking met het etiket van de apotheek laat zien dat het om medicatie gaat. Losse medicijnen kunnen eerder aangezien worden voor drugs. Neem je medicijnen daarom altijd mee in de originele verpakking. 

Welke documenten je nodig hebt, is afhankelijk van het soort medicijn dat je meeneemt. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen gelden strenge wetten. Hiervoor heb je dan ook een Schengenverklaring of een Engelstalige medische vertaling nodig. Een medicijnpaspoort is wel altijd verstandig om mee te nemen, maar niet verplicht.  

Medicijnen Opiumwet 

De Opiumwet is een wet om illegaal drugsgebruik en drugshandel tegen te gaan. De Opiumwet bestaat uit twee lijsten met middelen waar de wet voor geldt. Het is in principe verboden om deze middelen te maken, te hebben, te verkopen of te gebruiken. Je mag deze middelen wel meenemen en gebruiken als ze bijvoorbeeld door een arts aan je zijn voorgeschreven. 

Als jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen, moet je een geldige verklaring hebben. Als je medicijnen niet onder de Opiumwet vallen, kun je deze gewoon meenemen. Om zeker te weten of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen, kun je jouw apotheker vragen. Je kunt ook zelf kijken of jouw medicijn op de lijsten staat van de Opiumwet

Welk document moet je hebben om medicijnen mee te nemen?  

Als je medicijnen niet onder de Opiumwet vallen, hoef je dus geen speciale documenten mee te nemen. Maar als dit wel zo is, heb je een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring nodig. 

De Schengenverklaring kun je gebruiken als je op reis gaat naar een van de Schengenlanden. Dit zijn de landen waarin de Schengenverklaring geaccepteerd wordt.  

Je kunt een Schengenverklaring downloaden via de website van het CAK. Deze kun je vervolgens door je huisarts laten invullen en ondertekenen. Alleen met een duidelijke handtekening van je arts is de verklaring geldig. Daarna moet het CAK je Schengenverklaring nog goedkeuren en voorzien van een stempel. Reis je door meerdere landen? Zorg dan dat alle landen op de Schengenverklaring staan. 

Voor elke soort medicijn heb je een aparte Schengenverklaring nodig. Als je langere tijd op vakantie gaat, kun je meerdere Schengenverklaringen voor elk medicijn nodig hebben. 

  • Ga je maximaal 30 dagen op reis, dan is één verklaring genoeg. 
  • Ga je 30 tot 60 dagen op reis, dan heb je twee verklaringen per medicijn nodig. 
  • Ga je 60 tot 90 dagen op reis, dan heb je drie verklaringen per medicijn nodig. 
  • Ga je meer dan 90 dagen op reis, dan heb je een Engelstalige medische verklaring nodig. 

Reis je naar een land waar de Schengenverklaring niet genoeg is? Dan heb je een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze verklaring vraag je ook aan bij je huisarts. Je kunt alle medicijnen op dezelfde Engelstalige medische verklaring invullen. De verklaring is een jaar lang geldig. 

Wanneer je een ondertekende Engelstalige medische verklaring hebt, stuur je deze op naar het CAK. Als de verklaring wordt goedgekeurd, krijg je deze weer teruggestuurd. Als laatste moet je nog een stempel halen. Dit kan bij de rechtbank, de ambassade, het consulaat of het ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Het medicijnpaspoort is niet een reisdocument dat je nodig hebt om je medicijnen mee te kunnen nemen. Maar het kan wel handig zijn om deze bij je te hebben als er iets gebeurt. Bijvoorbeeld als je je medicijnen vergeet op vakantie. Het medicijnpaspoort bevat een lijst met alle medicijnen die je gebruikt. Daarnaast staat erin voor welke medicatie je overgevoelig of allergisch bent.  

Medicijnen in handbagage of in ruimbagage 

Als je medicijnen meeneemt in het vliegtuig, kun je die het beste in de handbagage meenemen. Zo heb je de medicijnen binnen handbereik als je ze onderweg nodig hebt. In de cabine waar de passagiers zitten, worden de temperatuur en luchtdruk ook beter geregeld dan in het ruim. Dit is beter voor de medicatie.  

Bij de controle van de handbagage ben je er zelf bij, zodat je de documenten kunt laten zien. Je kunt dan ook zelf uitleggen waarom je de medicijnen bij je hebt, als hiernaar gevraagd wordt. Als ze worden gevonden in je ruimbagage, ben je er zelf vaak niet bij. Daarom is het niet handig om je medicijnen in de ruimbagage mee te nemen. 

Zonder zorgen op reis met een reisverzekering 

Ook als je alle medicijnen netjes mee hebt op reis, kun je nog zorg nodig hebben in het buitenland. Wil je er zeker van zijn dat je goed verzekerd bent voor zorgkosten in het buitenland? Sluit dan eenvoudig een reisverzekering met de aanvullende dekking Medische kosten af bij Univé.