Verzekeringen voor gastouders
Wees beschermd tegen zakelijke risico's voor jouw gastouderschap
Als gastouder draag je een grote verantwoordelijkheid voor de zorg en veiligheid van de kinderen die aan je zijn toevertrouwd. Je weet als geen ander: een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar ook andere onvoorziene situaties kunnen zich altijd voordoen tijdens je werk. Van aansprakelijkheidsrisico's rondom de zorg voor en veiligheid van de kids of hun spullen tijdens de zorgperiode, tot de kans op juridische geschillen met ouders over contractuele afspraken of de facturering. Of inkomensverlies, als je onverwacht uitvalt.
Dat zijn situaties waar je liever niet aan denkt, maar waarop je wel goed wilt zijn voorbereid. Daarom vind je hier de belangrijkste verzekeringen voor gastouders handig op een rij. Daarmee bescherm je jezelf én weten de ouders dat hun geliefde kroost in goede handen is. Dat biedt gemoedsrust en zekerheid, zodat jij je volle aandacht kunt steken in het bieden van een veilige en warme omgeving voor de kleintjes.
Risico's als gastouder en de beste verzekeringen daartegen
Je loopt als gastouder verschillende risico's bij het uitvoeren van je werkzaamheden. Dit zijn de belangrijkste risico's die je gedurende je gastouderschap kunt tegenkomen en hoe je ze met zakelijke verzekeringen kunt afdekken:
Als gastouder loop je een aansprakelijkheidsrisico. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van de kinderen tijdens de opvanguren. Dit omvat het risico op ongelukken en letsel aan de kids, maar ook schade aan andermans eigendommen zoals speelgoed of meubilair tijdens de opvanguren. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) ben je beschermd tegen claims als gevolg van zulk letsel of schade.
Juridische bijstand en dekking van juridische kosten bij geschillen met ouders, overheidsinstanties of andere betrokken partijen is helaas soms nodig. Zulke juridische risico's kunnen te maken hebben met contractuele afspraken, facturering, of de kwaliteit van de zorg die wordt geboden. En er zijn altijd ouders die niet, of pas veel te laat betalen. Sluit je een rechtsbijstandverzekering af, dan kun je gebruik maken van onze incassoservice en diverse juridische preventiediensten. Zo sta je er niet alleen voor.
Als gastouder is je inkomen afhankelijk van je vermogen om de opvangdiensten te verlenen. Wanneer je dus uitvalt door bijvoorbeeld ziekte, letsel, zwangerschap, een burn-out of (andere) gezondheidsproblemen kan dat je inkomsten behoorlijk beïnvloeden. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt inkomensbescherming voor jou als gastouder. Zo ben je verzekerd van een stabiel inkomen, ook als je uitvalt en niet meer (volledig) kunt werken.
Schade aan je auto is vervelend, of je als gastouder jouw bedrijfsauto nou alleen zakelijk of ook privé gebruikt. Je bent in beide gevallen verzekerd met een bedrijfsautoverzekering – mits je bedrijfsauto op naam van je bedrijf verzekerd is via de zakelijke autoverzekering. Je kunt kiezen uit WA, WA+ en All Risk dekking. Zo ga je snel en goed verzekerd de weg (weer) op met je zakelijke- of bestelauto.
Het gebruik van digitale systemen voor communicatie, facturatie of het delen van informatie met ouders kan leiden tot risico's zoals gegevensdiefstal, cyberaanvallen of inbreuk op de privacy van ouder of kind. Iedereen kan bovendien slachtoffer worden van online oplichting of een hack: wel 40% van de zelfstandigen krijgt daar op een gegeven moment mee te maken. Onze standaard inbegrepen Cyberhulp beschermt jou daartegen en staat 24/7 voor je klaar.
Een compleet overzicht van onze verzekeringen vind je hieronder. Sluit je meerdere verzekeringen tegelijk af, dan profiteer je automatisch van een pakketkorting tot 10%.
Alle verzekeringen voor jou als gastouder
Alle zakelijke verzekeringen van Univé op een rij:
Laat je adviseren
Het kan fijn en verstandig zijn om eens met een adviseur te praten, om de specifieke behoeften van jouw gastouderopvang te beoordelen en de juiste (combinatie van) verzekeringen te vinden die passen bij jouw situatie en budget.
Als gastouder loop je andere risico's dan andere ondernemers. Breng jouw risico's dan ook goed in kaart. Wil je ze verzekeren of kun je schade zelf opvangen? En welke risico's gaan er spelen als je gastouderschap met de tijd verandert? Bekijk je situatie regelmatig en pas je verzekeringen hierop aan. Een adviseur van Univé kan ook hierbij helpen.
Met welke zakelijke risico's kan mijn gastouderschap te maken krijgen?
Beter inzicht krijgen in welke bedrijfsrisico's jij als gastouder loopt? De OndernemersCheck vertelt je direct meer en toont welke zakelijke verzekeringen jou daar de beste bescherming tegen bieden.
Tot 10% pakketkorting op je bedrijfsverzekeringen
Sluit je meerdere verzekeringen af voor je bedrijf als gastouder? Dan profiteer je van pakketkorting. Je voordeel kan zo oplopen tot wel 10%. Bekijk hoe het werkt en welke verzekeringen in aanmerking komen voor pakketkorting:
Veelgestelde vragen door gastouders
Bekijk de meest gestelde vragen van gastouders over zakelijke verzekeringen.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Toch gebeurt het vaak dat er een situatie plaatsvindt waarin je deze verzekering moet afsluiten, bijvoorbeeld als een klant hierom vraagt. Soms is het ook zo dat de brancheorganisatie dit van een bedrijf eist. 85% van de bedrijven heeft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten.
Ja, met de incassodekking van je zakelijke rechtsbijstandverzekering ben je hiervoor verzekerd. De ondergrens voor incasso is € 250. Na je melding starten wij een incassoprocedure voor je. Zo krijg je hulp van onze gespecialiseerde juristen met het incasseren van de omzet waar jij voor gewerkt hebt.
Ja, de arbeidsongeschiktheidsverzekering is er voor allerlei verschillende beroepen en ondernemers. Als zelfstandige loop je inkomen mis als je (tijdelijk) niet meer kunt werken. Onze AOV geeft jou zekerheid met een maandelijkse uitkering én we helpen je zo snel mogelijk weer aan het werk.
Ja, met de bedrijfsautoverzekering of zakelijke personenautoverzekering van Univé ben je ook verzekerd wanneer je de bedrijfsauto privé gebruikt. De bedrijfsauto moet wel verzekerd zijn op naam van het bedrijf.