Ga naar inhoud

Arbeidsongeschiktheid: het verschil tussen de eigen en verplichte AOV

Bij Univé krijg je bij beroepsarbeidsongeschiktheid een uitkering, maar volgens de wet BAZ wordt getoetst of je met ‘algemeen geaccepteerde arbeid’ alsnog in staat bent om het wettelijk minimumloon (WML) te verdienen.  

Ontdek in dit artikel de verschillen tussen een zelf afgesloten arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) en de verplichte AOV die er waarschijnlijk in 2030 zal komen. Ook illustreren we met een voorbeeld van een timmerman wat er in beide situaties gebeurt als hij arbeidsongeschikt raakt. 

Bij Univé ben je verzekerd tegen beroepsarbeidsongeschiktheid 

Wij beoordelen de mate van arbeidsongeschiktheid op basis van werkzaamheden van jouw eigen, verzekerde beroep. Je opleiding en vroegere werkzaamheden worden niet bij de beoordeling van jouw arbeidsongeschiktheid meegenomen. 

Kun je vanwege een aandoening of ongeval je werkzaamheden niet meer uitvoeren zoals je gewend bent? Dan beschouwen wij jou als beroepsarbeidsongeschikt, en krijg je van ons een AOV uitkering

De wet BAZ: toetsing minimumloon verdienen met drempelfunctie 

Dit is anders volgens de wet BAZ. Kun je je jouw eigen beroep wegens arbeidsongeschiktheid niet meer uitvoeren, zal worden onderzocht of je met een 'drempelfunctie’ binnen een ander beroep met ‘algemeen geaccepteerde arbeid’ nog in staat bent om het wettelijk minimumloon (WML) te verdienen.  

Deze toetsing bepaalt of je wel of geen uitkering krijgt. Hierover is op dit moment nog weinig bekend, en er zijn nog geen voorbeelden van zulke 'drempelfuncties'. Het beoordelingscriterium volgens de wet BAZ voor het vaststellen van arbeidsongeschiktheid is dus een stuk strenger. 

Een voorbeeld van een arbeidsongeschikte timmerman: de verschillen tussen een eigen en verplichte AOV 

Stel je een geoefende timmerman voor. Op een dag, tijdens zijn timmerwerk, vindt een ongeluk plaats. De man verliest zijn duim, wijsvinger en middelvinger van zijn rechterhand. Grote pech, want hij is rechtshandig. Hij kan nu geen hamer of ander apparatuur meer beethouden. Hoe nu verder?

De timmerman heeft een Univé AOV op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Hij is verzekerd voor € 45.000.  

Voor de AOV van Univé is hij na zijn ongeluk volledig arbeidsongeschikt. Hij ontvangt daarvoor van Univé een uitkering van bruto € 40.500 per jaar voor de rest van de looptijd van zijn verzekering.  

Een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige via de wet BAZ onderzoeken of de voormalig timmerman nog het wettelijk minimumloon kan verdienen op de arbeidsmarkt. Dit doen ze door vast te stellen of hij nog in staat is om één van de aangewezen drempelfuncties op minimumloonniveau uit te kunnen voeren. 

Zoals gezegd is nog onbekend wat deze drempelfuncties worden. De drempelfuncties worden straks vooraf aangewezen functies die representatief zijn voor functies die op de arbeidsmarkt uit te oefenen zijn op minimumloonniveau. 

Een voorbeeld in dit verhaal zou kunnen zijn, dat hij mogelijk verkeersregelaar kan worden. Er zijn dan twee opties: 

  • De wet BAZ stelt dat de man met zijn beperking nog prima de functie van verkeersregelaar kan uitvoeren. Daarbij zou hij het minimumloon verdienen. Vervolgens krijgt hij geen uitkering van de BAZ. 

  • Als dit niet het geval is, ontvangt de man wel een uitkering. 

Maak een keuze: zelf je AOV samenstellen, of binnenkort de verplichte AOV 

Onderzoek wat voor jou de beste optie is, en wacht daar niet te lang mee. Begin bijvoorbeeld met de AOV check voor direct inzicht in jouw financiële situatie bij arbeidsongeschiktheid. 

Als ondernemer loop je inkomen mis als je (tijdelijk) niet meer, of niet meer volledig kunt werken. Onze AOV geeft jou zekerheid met een maandelijkse uitkering én we helpen je zo snel mogelijk weer aan het werk.   

Lees meer over de verschillen tussen de verplichte AOV, een eigen AOV en de overgangsregeling die eraan zal komen. 

Of sluit direct jouw eigen AOV af: 

Bereken je premie

Maak een afspraak