Verzekering tijdens verbouwing
Ben je je huis aan het verbouwen? Dan komt er in korte tijd enorm veel op je af. Bovendien kan er tijdens een verbouwing wel eens iets mis gaan. Er lopen werklieden in en om je huis. Spullen worden aan de kant geschoven en er wordt rondgesjouwd met de meest uiteenlopende bouwmaterialen. Tijdens een verbouwing ben je voor bepaalde schades minder verzekerd. We leggen je hieronder uit hoe het precies zit met je verzekering tijdens de verbouwing.
Wat bedoelen we met bouw of verbouwing?
Met bouw of verbouwing bedoelen we dat de woning voor een deel of helemaal niet volledig glas-, wind- en waterdicht is. Of dat de volgende zaken in de woning missen:
- Sloten of afsluitingen;
- Verwarming;
- Stromend water;
- Bruikbare badkamer, toilet of keuken
Wat is er verzekerd tijdens een verbouwing?
Tijdens een verbouwing ben je voor bepaalde zaken minder verzekerd. Zo ben je bijvoorbeeld alleen verzekerd bij schade door
- Brand;
- Bliksem;
- Storm;
- Luchtvaartuigen;
- Diefstal na brand;
- Aanrijding en aanvaring;
- Bomen, kranen, heistellingen, hoogwerkers en windmolens of onderdelen daarvan die vallen.
Bij schade door storm tijdens een verbouwing geldt er € 250 extra eigen risico per gebeurtenis. Behalve als je laat zien dat er geen verband is tussen de schadegebeurtenis en de aan- en verbouwactiviteiten.
Je bent in de verbouwingsperiode ook verzekerd voor de volgende bijkomende kosten:
- Bereddingskosten
- Opruimingskosten
- Kosten van een expert
- Kosten van de Stichting Salvage
Verzekering verbouwing huis: wat is niet verzekerd?
Je opstalverzekering en je inboedelverzekering dekken de meeste schades die kunnen ontstaan tijdens een verbouwing.
Je woning is tijdens een verbouwing minder verzekerd als:
- Je woning door de werkzaamheden niet volledig glas-, wind- of waterdicht is;
- Je woning door de werkzaamheden geen sloten heeft of niet afgesloten kan worden;
- Je woning langer dan drie maanden leeg staat;
- De woning of een ander gebouw aan de buitenkant wordt verbouwd;
- De woning of een ander gebouw aan de binnenzijde volledig stript en er niemand woont;
- Als de woning of een ander gebouw langer dan drie maanden leegstaat.
Je krijgt dus niet voor alle schades een vergoeding. Als er (nog) niemand in je huis woont, is de kans op diefstal, inbraak en vandalisme groter. Dat geldt ook als je huis nog geen sloten of ramen heeft. Een schade door inbraak of vernieling vergoeden we daarom niet. Als je huis nog geen ramen of een definitief dak heeft, is de kans op lekkage groter. Daarom vergoeden we de schade van een lekkage in dat geval niet vergoed. Daarnaast is ook glasbreuk tijdens een verbouwing niet verzekerd.
Zijn alle anderen goed verzekerd?
Heb je een aannemer ingeschakeld voor je verbouwing? Vraag dan vooraf wel of hij beschikt over een CAR-verzekering.
Helpen je vrienden of familieleden mee met het klussen? Check dan ook even of zij over een aansprakelijkheidsverzekering beschikken. Dan heb je dekking tegen de schade die zij tijdens de verbouwing veroorzaken.
En welke verzekering kan nog meer belangrijk zijn?
Verbouwen gebeurt vaak niet zonder zorgen. Er kan altijd iets tegen zitten. Bijvoorbeeld onverwachte extra kosten of een conflict met een aannemer. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen bij Univé hebt, kun je gebruik maken van gespecialiseerde juristen van Univé Rechtshulp. Bekijk altijd eerst de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie verzekerd bent voor rechtshulp.
Moet ik mijn dekking aanpassen als ik mijn woning heb verbouwd?
Bij het verbouwen van je woning hoef je je dekking niet aan te passen. Geef de verbouwing wel binnen twee maanden aan ons door, want je woning is waarschijnlijk meer waard geworden. Met onze Woonverzekering heb je garantie tegen onderverzekering. Dit betekent dat wij de totale waarde van je inboedel en je woning garanderen. En zo is je verzekering altijd up-to-date.
Meer weten over onze woonverzekeringen? Bekijk dan de pagina’s over onze inboedelverzekering en opstalverzekering.
Of bekijk de contactmogelijkheden om je verbouwing aan ons door te geven
Heb je een huurwoning en ga je verbouwen?
Als huurder heb je geen opstalverzekering nodig. Breng je veranderingen of verbeteringen aan binnen of buiten je huis? Bijvoorbeeld aan je keuken, badkamer of schuurtje? Dan ben je hiervoor verzekerd onder het huurdersbelang. Op je polisblad staat tot welk bedrag je bent verzekerd. Is dit bedrag niet voldoende na je verbouwing? Neem dan contact met ons op.
Heb je een koopwoning en ga je verbouwen?
Verandert de waarde van je woning door een verbouwing? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we of het nodig is om je verzekering aan te passen. Verandert de dakbedekking of het materiaal van de buitenwanden van je woning door een verbouwing? Of heb je een rieten kap en plaats je zonnepanelen of een haard- of houtkachel? Geef dit dan binnen twee maanden na de verbouwing aan ons door.
Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact op met de klantenservice. Of maak een afspraak bij een Univé-winkel bij je in de buurt.