Ga naar inhoud

Opstalverzekering verhuurde woning

Als je een woning (ver)huurt, bijvoorbeeld via Airbnb, wil je natuurlijk wel dat deze goed verzekerd is. Een risico op schade, bijvoorbeeld door brand, storm of water, bestaat altijd. Bij verhuur van een woning bestaat ook een risico van schade door huurders aan de woning. Dit maakt een goede verzekering extra belangrijk. Verhuur is alleen meeverzekerd als dit op je polisblad staat. Wil je (een deel van) je woning verhuren? Geef dit dan binnen 2 maanden aan ons door. Wie is bij verhuur van een woning nu verantwoordelijk voor schade, en hoe is dit geregeld via de verzekering? We leggen je uit hoe het zit met de opstalverzekering verhuurde woning.

Welke opstalverzekering verhuurde woning past bij mij? 

Met de opstalverzekering van Univé ben je verzekerd tegen schade door brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding. Daarnaast heb je standaard geen eigen risico bij de opstalverzekering. Staat gedeeltelijke of volledige verhuur benoemd op je polis? Dan ben je beschermd tegen schade als je (een deel van) jouw woning aan eerste- of tweedegraads familieleden verhuurt. Dit zijn bijvoorbeeld je: 

  • Partner 
  • Ouders 
  • Schoonouders 
  • (Klein)kinderen 
  • Schoonzoons of -dochters 
  • Broers 
  • Zussen 
  • Opa’s en oma’s 
  • Schoonzussen 
  • Zwagers 
  • Stiefzussen en -broers 

Verhuur je je woning aan iemand anders? Dan is schade in het verhuurde deel niet verzekerd als dit komt door:  

  • Schroeien 
  • Licht branden (zengen) 
  • Smelten 
  • Verkolen 
  • Broeien 
  • Huisongelukjes
  • Vandalisme door de huurder
  • Inboedelverzekering  

De huurder moet zelf een verzekering afsluiten voor de spullen in de gehuurde woning.  In de voorwaarden van de woonverzekering kun je lezen wat er nog meer niet verzekerd is bij het verhuren aan een eerste- of tweedegraads familielid. Geef ook altijd aan ons door als je je woning verhuurt. 

Als je jouw woning verhuurt, is het handig om aanvullend verzekerd te zijn voor ruitbreuk. Want stel, de kinderen van je huurders gooien een bal door de ruit. Dan is het fijn dat deze schade door je huurders meeverzekerd is en je reparaties niet uit eigen zak moet betalen. 

Premie berekenen opstalverzekering

Goed om te weten

Verhuur je een kamer of verhuur je een deel van je woning? Schade door diefstal, inbraak en vandalisme is alleen verzekerd als er sporen van inbraak zijn aan de eigen kamers waar jij zelf woont. Deze voorwaarde geldt niet als je verhuurt aan eerste- of tweedegraads familie jezelf of je partner.

Bij privéverhuur van 1 of 2 woningen ben je op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering verzekerd voor schade door aansprakelijkheid. Bijvoorbeeld wanneer een huurder letsel oploopt door de verhuurde woning. Hiervoor heb je geen aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) nodig.

Opstalverzekering verhuurde woning: wie sluit de verzekering af? 

Hoe zit het met het afsluiten van een opstalverzekering voor een verhuurde woning? Wat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder en wat is de verantwoordelijkheid van de huurder? Lees hieronder verder over wat op jouw woonsituatie van toepassing is.

Ik ben verhuurder  

Verhuur je één of meerdere woningen of appartementen? Dan moet je hier als eigenaar zelf een opstalverzekering voor afsluiten – dit is niet de verantwoordelijkheid van je huurder(s). De betalingsverplichting voor de opstalverzekering ligt ook bij jou als verhuurder. Met een opstalverzekering voor je verhuurde woning(en) of appartement(en) is je vastgoed voldoende verzekerd en kun je met een gerust hart verhuren.   

Verhuur je een geheel wooncomplex met daarin meerdere appartementen? Dan is het niet praktisch om voor elk appartement apart een opstalverzekering af te sluiten. Kies in dit geval voor onze gebouwenverzekering. Hiermee sluit je in één keer een opstalverzekering voor het gehele appartementencomplex af en is van ieder appartement de opstal goed verzekerd.  

Let op: bij (kamer)verhuur van een woning kan er sprake zijn van beperkingen in de dekking. Ook kunnen er extra preventiemaatregelen vereist zijn. Vraag een adviseur bij jou in de buurt of deze in jouw situatie van toepassing zijn.

Ik ben huurder 

Ben je huurder van een woning of appartement? Dan hoef je niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder van de woning of het appartement. Deze verhuurder betaalt ook de kosten van de opstalverzekering. Zelfs als je een appartement koopt, hoef je niet zelf een opstalverzekering af te sluiten: dit wordt meestal geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VVE). 

Vragen over opstalverzekering verhuurde woning? Neem contact op 

Heb je nog vragen over opstalverzekering verhuurde woning? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.