Ga naar inhoud

Opstalverzekering huurhuis

Woon jij in een huurhuis of ga je binnenkort in een huurhuis wonen? Dan is het verstandig om je goed te verzekeren tegen schade aan je huurhuis of huurappartement. Schade aan een huis verzeker je met een opstalverzekering. We leggen je uit of jij als huurder een opstalverzekering voor je huurwoning nodig hebt.

Stel staat voor het open raam in hun woonkamer

Heb ik een opstalverzekering voor mijn huurhuis nodig? 

Als je een huis of appartement huurt, dan heb je geen opstalverzekering nodig. Dit regelt de verhuurder of de VvE. Met een opstalverzekering verzekert de verhuurder schade aan het huis en de vaste onderdelen ervan. De vaste onderdelen zijn bijvoorbeeld de keuken, de badkamer of de cv-ketel.

Is een opstalverzekering voor je huurwoning verplicht? 

Als je de huurder bent van een huurwoning, dan is een opstalverzekering niet verplicht. Voor de verhuurder van de woning is een opstalverzekering vaak verplicht om een hypotheek te krijgen. Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Het is wel verstandig voor de verhuurder om een opstalverzekering voor de verhuurde woning te hebben. Zo is de verhuurder goed verzekerd tegen schade door brand, storm, lekkage, overstroming en inbraak.  

Kan ik als huurder toch opstal (het huis) verzekeren in mijn huurhuis? 

Ook al hoef je geen opstalverzekering af te sluiten als huurder, je kunt toch opstal verzekeren in je huurhuis. Met opstal bedoelen we hier je huis en de vaste onderdelen ervan. Dat kan met de inboedelverzekering voor je huurwoning. De inboedelverzekering is er voor de losse spullen in je huis. Bijvoorbeeld je bank, tv of tuinmeubilair. Maar met de dekking huurdersbelang in je inboedelverzekering verzeker je vaste onderdelen in je huis (opstal) die je zelf betaald hebt. Heb je bijvoorbeeld zelf de zonnepanelen op je huurhuis betaald en laten installeren? Dan verzeker je deze via het huurdersbelang tegen schade. Ook kun je bij de inboedelverzekering voor de extra dekking Ruitbreuk kiezen. Hiermee verzeker je je tegen glasschade in je huurwoning. Check voordat je deze dekking kiest of de verhuurder is verzekerd tegen glasschade. Als dat zo is, dan heb je de Ruitbreuk dekking niet nodig.  

Meer over de inboedelverzekering voor je huurwoning

Schade aan je huurhuis melden bij je verzekering 

Als je schade hebt, dan is dat al vervelend genoeg. Je wilt dat dit dan zo snel mogelijk wordt opgelost. Gaat het om schade aan het huis zelf of vaste onderdelen ervan, zoals de badkamer of keuken? Meld dit dan bij de verhuurder. De verhuurder kan de schade melden via de opstalverzekering voor jouw huurwoning. Jij hoeft dan verder niets te regelen. Gaat het om schade aan je spullen of de vaste onderdelen die je zelf hebt betaald die vallen onder de dekking huurdersbelang? Meld dit dan bij je inboedelverzekering. Dat kan op verschillende manieren.   

  • Meld je schade online. Dit kan 24 uur per dag via Mijn Univé. Nog geen account? Maak hier jouw account aan.   

  • Meld je schade via de Univé App. Heb je de app nog niet? Dan kun je die hier downloaden.   

Vragen over opstalverzekering voor je huurhuis? Neem contact op  

Heb je nog vragen over de opstalverzekering voor je huurhuis? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder. 

Verzekering voor je huurhuis afsluiten 

Wil je je goed verzekeren voor schade door onder andere brand, lekkage en diefstal in je huurhuis? Sluit dan een inboedelverzekering af voor je spullen en de vaste onderdelen in je huurhuis die je zelf hebt betaald.  

Premie berekenen inboedelverzekering

Of lees meer over de verzekeringen voor een huurhuis