Lekkage schoorsteen en je verzekering: zo zit het
Lekkage aan je schoorsteen kan zorgen voor vocht in huis en schade aan muren of plafonds. Je opstalverzekering dekt deze schade in sommige gevallen. Dit hangt af van de oorzaak van de lekkage. We leggen je uit wat de opstalverzekering precies verzekert bij lekkage van je schoorsteen. En we geven tips hoe je het kunt voorkomen.
Oorzaken van lekkage bij je schoorsteen
Schoorsteenlekkage kan door verschillende oorzaken ontstaan, vaak zonder dat je het direct merkt. Slechte afdichting, scheuren in het metselwerk of beschadigde voegen kunnen ervoor zorgen dat regenwater naar binnen sijpelt. Ook de schoorsteenkap of de loodslabben kunnen kapot zijn. Loodslabben zorgen ervoor dat de overgang tussen de schoorsteen en je dak waterdicht is. Als ze kapot zijn, kunnen ze water doorlaten wat voor schade kan zorgen. Achterstallig onderhoud speelt vaak een rol bij schoorsteenlekkage. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of je schoorsteen en de afdichting nog in goede staat is. Zo voorkom je schade.
Wel verzekerd bij lekkage schoorsteen
Schoorsteenlekkage kan zorgen voor flinke schade. In veel gevallen biedt je opstalverzekering gelukkig dekking. Welke schade we vergoeden, hangt af van de oorzaak van de lekkage. Als het ontstaat door een onverwachte gebeurtenis die je niet had kunnen voorkomen, dan is het verzekerd. Bijvoorbeeld bij neerslag, bliksem of storm.
Niet verzekerd bij lekkage schoorsteen
De opstalverzekering verzekert schade door lekkage van je schoorsteen niet altijd. Het is belangrijk om te weten wanneer je niet verzekerd bent. Dan kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Oorzaken die we niet verzekeren:
- Schade door bouwfouten
- Schade door onvoldoende of slecht onderhoud
- Schade door vochtdoorlating van vloeren muren
In de voorwaarden lees je hoe het precies zit.
Tips om schoorsteen lekkage te voorkomen
Het liefst wil je schade door lekkage aan je schoorsteen voorkomen. We geven je tips hoe je dat kunt doen.
- Laat je schoorsteen elk jaar controleren door een professional.
- Zorg dat je schoorsteen goed dicht zit. Bescherm deze met waterafstotend materiaal.
- Controleer de schoorsteenkap en houd zo water en vuil buiten.
- Inspecteer de loodslabben. Controleer of ze goed liggen en niet kapot zijn.
- Maak de schoorsteen regelmatig schoon en voorkom zo verstoppingen.
- Repareer kapotte stenen en voegen zo snel mogelijk om lekkage te voorkomen.
Schoorsteenlekkage repareren
Ben je bij Univé verzekerd én is er sprake van een verzekerde schade? Dan kun je drie dingen doen om schoorsteenlekkage te repareren.
- De reparatie van de schade door Univé laten regelen. We regelen dan een professioneel herstelbedrijf voor je. En we regelen de betaling met hen.
- De schade zelf herstellen. Je krijgt dan een vergoeding voor het materiaal en de uren die je hebt gemaakt.
- Zelf een hersteller kiezen. Als je zelf een herstelbedrijf regelt, kun je de offerte en de rekening naar ons doorsturen.
Schade door lekkage schoorsteen? Meld het bij je verzekering
Heb je schade door lekkage van je schoorsteen? En is de oorzaak een oorzaak die we verzekeren? Meld je schade dan en we zorgen ervoor dat je de schade kunt (laten) herstellen. Dat kan bij Univé op verschillende manieren.
- Bel ons spoednummer op 0592 348 112. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. Gebruik dit nummer bij een noodsituatie of enorme schade. Zoiets kun je namelijk niet online melden.
- Meld de schade 24/7 via Mijn Univé. Nog geen account? Maak dan hier je account aan.
- Meld de schade via de Univé App.
- Meld je schade bij een medewerker bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.
Opstalverzekering afsluiten
Wil jij je goed verzekeren tegen schade door schoorsteenlekkage? Sluit dan een opstalverzekering af bij Univé. Met onze online rekentool zie je direct hoeveel premie jij per maand moet betalen. Je verzekert je met een opstalverzekering naast schade door schoorsteenlekkage ook voor schade door brand, overstroming en inbraak.
Premie berekenen opstalverzekeringLees meer over de opstalverzekering