Ga naar inhoud

Lekkage in je kelder en je verzekering: zo zit het

Heb jij lekkage in je kelder? Of is je kelder zelfs helemaal ondergelopen en moet je het leegpompen? Dat is vervelend, want het zorgt niet alleen voor schade aan je kelder, maar ook aan de spullen die in je kelder staan. De schade is niet altijd verzekerd. We leggen je uit hoe het precies zit met je verzekering en kelderlekkage.

Wat is kelderlekkage en welke soorten zijn er? 

Bij kelderlekkage komt water je kelder binnen waar dat niet hoort. Dit kan zorgen voor schade aan je spullen en problemen met je huis. Er zijn verschillende soorten lekkage: 

  • Grondwater: Water uit de bodem kan omhoogkomen en via scheuren of zwakke plekken je kelder in stromen. Dit gebeurt vaak als het grondwater hoog staat. 
  • Regenwater: Regenwater kan door slecht afgesloten muren of vloeren naar binnen sijpelen, vooral als er veel water tegen de kelder aandrukt. 
  • Overstroming: Bij extreem weer, zoals hevige regenval, kan je kelder vol water lopen door overstroming van riolering, sloten en andere waterbronnen. 
  • Vocht uit de lucht: Als een kelder slecht ventileert, kan vocht in de lucht condenseren en muren nat maken. Het kan zelfs leiden tot schimmel. 

Wanneer is lekkage in je kelder verzekerd? 

Met de opstalverzekering van Univé is schade door water of storm verzekerd. Niet alle vormen van kelderlekkage vallen hieronder. Schade door een plotseling gesprongen waterleiding in je kelder is verzekerd. Ook waterschade in je kelder is verzekerd als het komt door een kapotte waterleiding. 

De volgende vormen van lekkage in je kelder zijn niet verzekerd: 

  • Schade door grondwater. Bijvoorbeeld wanneer het grondwater heel hoog staat en in je kelder komt. 
  • Schade door vochtdoorlating van de vloeren en muren. Dus wanneer er regen door de keldermuur heen komt.  
  • Schade door regen die door een openstaand kelderraam naar binnenkomt.  
  • Schade die ontstaat doordat je kelder niet goed onderhouden is. 

Zorgt de lekkage voor schade aan de spullen in je kelder? Dan is dat verzekerd met je inboedelverzekering. Dit geldt alleen als de oorzaak van de lekkage valt onder de dekking. 

In de voorwaarden lees je meer over wat wel en niet verzekerd. 

Schade bij kelderlekkage repareren 

Kelderlekkage kan zorgen voor schade aan je kelder en aan de spullen die in je kelder staan. De spullen kun je vervangen, maar schade aan de muren, vloer of leidingen in je kelder moet je (laten) repareren. Met je Univé Opstalverzekering kun je zelf een herstelbedrijf regelen. Je kunt de offerte en na akkoord hierop ook rekening naar ons doorsturen zodat wij jou de kosten kunnen betalen. Wil je het liever niet zelf regelen? Dan regelen wij een professioneel herstelbedrijf voor je. En we zorgen ook dat het bedrijf betaald wordt.  

Meld schade door lekkage kelder bij je verzekering 

Bij Univé kun je op verschillende manieren jouw schade door lekkage door verstopping melden.  

  • Meld de schade 24/7 via Mijn Univé. Nog geen account? Maak dan hier je account aan.    
  • Meld de schade via de Univé App.    
  • Meld je schade bij een medewerker bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.  

Opstalverzekering afsluiten voor kelderlekkage 

Wil jij je goed verzekeren tegen schade door lekkage in je kelder? Sluit dan een opstalverzekering af. Je verzekert hiermee ook schade door brand, inbraak, overstroming en neerslag. Met onze online rekentool kun je direct je premie berekenen zonder dat je ergens aan vastzit. 

Premie berekenen opstalverzekering