Ga naar inhoud

Hospitaverhuur

Heb jij ruimte over in huis en denk jij erover na om deze ruimte te verhuren? Dat kan met hospitaverhuur. Dat levert je extra inkomsten op en andere voordelen. En je helpt bij het oplossen van het woning- en kamertekort in Nederland. Bij Univé vinden we het belangrijk om zo een positieve invloed op de samenleving te hebben. We vertellen je meer over hospitaverhuur, welke regels er gelden en hoe jij ermee kunt beginnen.

Vrouw geeft huissleutel aan man terwijl ze op de bank zitten

Wat is hospitaverhuur?

Bij hospitaverhuur verhuur je een deel van je woning aan iemand anders. Je woont er zelf ook nog. Jij en de huurder delen ruimtes zoals de keuken, badkamer en het toilet. De huurder betaalt in ruil daarvoor een huurprijs. 

Welke regels gelden er voor hospitaverhuur?

Als je een deel van je woning wilt verhuren, maakt het niet uit of je huis een koop- of huurwoning is. Wel gelden er een paar regels. 

  • Je woont zelf in de woning.
  • De huurder moet 18 jaar of ouder zijn. 
  • De huurder is of was niet je partner.
  • Je sluit een huurcontract af met de huurder.
  • Zowel jij als de huurder staan op het adres ingeschreven.

Het kan zijn dat er in jouw gemeente extra regels gelden om te verhuren. Controleer dit op de website van je gemeente of door ze te bellen of e-mailen.

Heb je toestemming nodig voor hospitaverhuur?

Voldoe je aan alle regels om een kamer als hospita te verhuren? En mag het in jouw gemeente? Dan is het belangrijk dat je checkt of je nog toestemming nodig hebt.

Ik heb een koophuis
Heb je een koophuis met hypotheek? Dan heb je toestemming nodig van je hypotheekverstrekker om te verhuren. Neem voordat je gaat verhuren contact met ze op.

Ik heb een huurhuis
Als je een huurwoning hebt, dan heb je toestemming nodig van de huiseigenaar. Er is namelijk een kans dat je een kamer niet mag onderverhuren. Neem daarom voordat je gaat verhuren contact op met de huisbaas.

Wat moet je als hospita regelen met een huurder?

Heb jij een huurder gevonden? Maak daar dan goede afspraken mee. Dit leg je vast in een huurcontract. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over:

  • De huurprijs
  • Mogelijke servicekosten
  • Hoe lang de huurder mag huren
  • Welke kamer(s) en ruimtes in huis de huurder mag gebruiken

Daarnaast kun je ook afspraken maken over:

  • huisdieren in huis;
  • roken in huis;
  • of de huurder vanaf een tijdstip stil moet zijn.

Hoe zit het met het opzeggen van een huurovereenkomst?

Begin je met hospitaverhuur? Houd er dan rekening mee dat het niet vrijblijvend is. De eerste 9 maanden van het huurcontract gelden als een proeftijd. Je kunt dan zonder een reden de huur opzeggen. Er is dan wel een opzegtermijn van 3 maanden. Duurt de overeenkomst langer dan 9 maanden? Dan kun je deze niet meer zomaar beëindigen. De huurder heeft dan namelijk huurbescherming. Je moet dan een wettelijke reden hebben en het via de rechter regelen.

Denk als hospita ook aan je verzekering als je een kamer verhuurt

Wil jij als hospita aan de slag met de verhuur van een kamer in je huis? Controleer dan bij je woonverzekering of je goed verzekerd bent. Met een huurder in huis zijn er andere risico’s op schade. Geef daarom zo snel mogelijk door aan je woonverzekering dat je gaat verhuren.

Meer over kamerverhuur en je verzekering

Ook is het verstandig om een rechtsbijstandsverzekering te hebben. Als je in hetzelfde huis woont, dan wil je een ruzie of meningsverschil het liefst voorkomen. Als het dan toch gebeurt en uit de hand loopt, dan kun je gebruik maken van je rechtsbijstandsverzekering.