Ga naar inhoud

Tochtstrips plakken: bespaar op je energierekening

Als je wil besparen op je energierekening, is een tochtstrip een handig hulpmiddel. Tocht zorgt namelijk voor extra kou, waardoor je verwarming extra hard moet stoken. En tocht is ook nog eens gewoon vervelend. Met goed geplaatste tochtstrips kun jij duurzamer wonen en de tocht buitensluiten. In een gemiddelde hoekwoning kan dit jaarlijks wel € 240 schelen. 

Wat zijn tochtstrips? 

Een tochtstrip is een strook van aluminium of plastic met rubber of schuimrubber. Je kunt een tochtstrip over naden en kieren monteren tegen de tocht. Het is bijvoorbeeld handig om een tochtstrip tussen je voordeur en het kozijn te plaatsen, om deze kier dicht te maken. En door een tochtstrip bij een raam te plaatsen kun je ook veel tocht tegenhouden. 

Er bestaan ook tochtbanden. Deze zijn gemaakt van een flexibeler materiaal en hebben vaak een eigen plakrand. Hierdoor kun je ze makkelijk op maat snijden en vastmaken.  

Soorten tochtstrips en tochtbanden 

Er zijn dus harde tochtstrips en flexibele tochtbanden, maar er zijn ook verschillende vormen van tochtstrips en -banden. Deze vormen heten ook wel profielen. De verschillende profielen van tochtstrips kun je opdelen in twee groepen: tochtstrips met en zonder luchtkamer.  

Tochtstrips en -banden met luchtkamer 

Tochtstrips met luchtkamer hebben vaak een ronde vorm die makkelijk ingedeukt kan worden. Hierdoor vormen ze zich naar de kier of naad. 

  • D-profiel: Heeft de vorm van een D, waardoor een grote luchtkamer ontstaat. Gebruik dit profiel voor grotere naden en kieren van 4 tot 6 mm. 

  • O-profiel: Heeft de vorm van een O, met een grote, ronde luchtkamer. Gebruik dit profiel bij onregelmatige naden en kieren. 

  • P-profiel: Heeft de vorm van een P, met een kleinere luchtkamer. Gebruik dit profiel voor kleinere naden en kieren van 3 tot 5 mm. 

Tochtstrips en -banden zonder luchtkamer 

Tochtstrips zonder luchtkamer hebben een platte vorm, met minder flexibiliteit. Hierdoor deuken ze minder in, maar zijn ze wel steviger. Je gebruikt een tochtstrip zonder luchtkamer bij smallere kieren en naden. 

  • I-profiel: Dit profiel is helemaal recht. Hierdoor is het erg stevig en stug, met weinig flexibiliteit. Er zijn verschillende diktes van 1 tot 7 mm. 

  • E-profiel: Dit profiel is recht met een golvende zijkant. Hierdoor is het iets flexibeler dan het I-profiel. Gebruik dit profiel bij kleine naden en kieren van 1 tot 3 mm. 

  • V-profiel: Dit profiel heeft een hoek, waardoor het lijkt op een V. Dit maakt het flexibeler dan andere tochtstrips zonder luchtkamer. Gebruik dit profiel voor kieren van 2 tot 5 mm.  

Tochtstrip aanbrengen in 6 stappen 

Hoe je een tochtstrip of tochtband moet aanbrengen, hangt af van de plaats en de kier. Toch zijn de basisstappen elke keer hetzelfde.  

Meer weten over duurzaam wonen? 

Wil je meer weten over wat jij kan doen om extra duurzaam te wonen? Bekijk dan ook onze pagina's over: