Ga naar inhoud

Je huurwoning isoleren

Ook een huurwoning kun je isoleren om zo te besparen op je energiekosten. Dit doe je anders dan bij een koophuis. Aan een huurhuis mag je namelijk niet zomaar zelf verbouwingen doen. Je huisbaas is ook niet verplicht om de woning voor je te isoleren als jij dat wilt. Wel kun je zelf maatregelen nemen om te isoleren zonder het huis te verbouwen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van tochtstrips. 

Kan ik mijn huisbaas vragen om het huis te isoleren? 

Ja, je kunt je huisbaas vragen om het huis te isoleren. Je huisbaas is niet wettelijk verplicht om dit ook te doen. Stemt je huisbaas ermee in om het huis te isoleren, bijvoorbeeld door dakisolatie of vloerisolatie aan te brengen? Dan komt dit voor zijn of haar eigen rekening, niet de jouwe. Houd er wel rekening mee dat je huisbaas een huurverhoging kan vragen als die kiest om je huurwoning te isoleren. 

Kan ik subsidie aanvragen voor het isoleren van mijn huurwoning? 

Als huurder kun je zelf geen subsidie krijgen voor het isoleren van je huurwoning. Je huisbaas kan dit wel aanvragen als die je woning wil verduurzamen. Hiervoor bestaat de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Als je graag wilt dat je huisbaas verduurzamende maatregelen neemt in huis, bijvoorbeeld dakisolatie, kun je hem of haar wijzen op deze subsidie

Wat kan ik zelf doen om mijn huurwoning te isoleren? 

Stemt je huisbaas er niet mee in om de woning voor je te isoleren? Dan zijn er ook maatregelen die je zelf kunt nemen om je huurwoning te isoleren zonder verbouwing. Hieronder vind je een aantal van de populairste opties. 

Tochtstrips zijn stroken die je kunt aanbrengen over naden en kieren in je huis. Zo voorkom je dat je huis warmte verliest via deze naden en kieren. Daardoor hoef je minder hard te stoken in huis en bespaar je op je energiekosten. 

Als je enkel glas hebt of een kier tussen je kozijn en raam, verlies je veel warmte via de ramen. Om dit te voorkomen, kun je isolerende raamfolie aanbrengen op de ruiten. Dit is een extra laag die je gemakkelijk zelf op het raam plakt. Zo verlies je minder warmte via de ruiten. 

Ook isolerende voorzetramen kunnen helpen om je ruiten beter te isoleren. Voorzetramen zijn glasplaten die je kunt monteren voor of achter je ramen. Zo maak je je eigen dubbel glas en zijn je ruiten goed geïsoleerd. 

Achter je radiatoren straalt de warmte je buitenmuren in. Dit is zonde, omdat je de warmte natuurlijk binnen nodig hebt. Dit probleem los je op met radiatorfolie. Als je dit achter je kachels plakt, straalt de warmte van de achterkant van de radiator terug je huis in. Zo benut je je kachel beter en hoef je minder te stoken. 

Isolerende gordijnen zijn gordijnen van een dikke stof. Hoe dikker de stof, hoe beter de isolatie. Als je deze gordijnen sluit, houdt de dikke stof de warmte binnen. Die warmte gaat anders gemakkelijk verloren via je ramen. Door de warmte binnen te houden met gordijnen bespaar je eenvoudig op je verwarmingskosten. 

Meer informatie over je huis isoleren 

Wil je meer tips over het isoleren van je woning? Bekijk dan ook: