13 april 2023Wonen
Zelf groene stroom opwekken doe je zo!
Na een winter waarin de kosten voor gas en elektriciteit de pan uitrezen, is het fijn om manieren te vinden om op je vaste lasten te kunnen besparen. Zelf groene stroom opwekken is één van de manieren om snel te kunnen besparen op de energierekening.
Geen wonder dus, dat er steeds meer mensen zijn die zelf hun energie op willen wekken. Naast de financiële voordelen, zorg je ook voor een lagere uitstoot en draag je dus bij aan een beter milieu en een betere toekomst. Klinkt goed? Wij hebben uitgezocht hoe je het beste je eigen stroom op kunt wekken, wat de voordelen zijn en waar je rekening mee moet houden.
Welke technieken kun je gebruiken om duurzame energie op te wekken thuis
Er zijn verschillende technieken voor het opwekken van duurzame energie thuis, maar met stip op één staat Solar. Deze technologie houdt in dat er zonnepanelen op daken en in weilanden worden gelegd om zo zonnekracht om te zetten in energie. Steeds meer particulieren maken gebruik van deze manier om zelf energie op te wekken, wat heel fijn is. Maar wat als je geen eigen dak hebt, omdat je huurt of in een appartement woont? Ook dan zijn er manieren om zelf óf samen duurzame energie op te wekken. Zelfstandig kan dit met een bijvoorbeeld een warmtepomp, maar samen met mensen uit jouw buurt kun je nog veel meer. Wat te denken van een eigen windmolen of gebruik maken van het water dat door de rivier stroomt? Met energie coörperaties gaat er een nieuwe wereld voor je open.
Voor welke techniek moet ik kiezen?
Welke techniek voor jou het beste werkt, is vooral afhankelijk van de mogelijkheden die jouw woning biedt (wel of geen eigen dak en grond) en welk budget je beschikbaar hebt of hoeveel je hiervoor zou willen lenen. Denk ook aan subsidies en leningen die tijdelijk beschikbaar zijn om de investering betaalbaar te maken - bepaalde plaatsen geven bijvoorbeeld geld terug als je duurzaamheidemissies reduceert. Uiteraard hangt jouw keuze ook af van hoeveel energie je wilt opwekken.
Wat moet je weten over de wet- en regelgeving?
Wanneer je zelf energie op gaat wekken is het handig om wat meer te weten over de wet- en regelgeving. Zaken waar je rekening mee moet houden zijn vergunningen, netwerkaansluitingen, veiligheidsaansluitingen en milieueisen. Let erop dat dit per regio kan verschillen. Voor je een keuze maakt is het daarom goed om contact op te nemen met je gemeente. Anderzijds: als je een goed bedrijf in de arm neemt om de technieken aan te leggen, dan nemen zij je in veel gevallen ook deze wet- en regelgeving uit handen.
Wat zijn de voordelen van het opwekken van groene energie?
Voor de meeste huishoudens geldt als grootste voordeel: besparing! Daarnaast levert de investering die je doet in de technologie op lange termijn meer op dan enkel besparing voor jouw huishouden. Het draagt bij aan de energietransitie en daarmee aan een schonere wereld. Goed voor je jezelf én een ander dus. Wat voor een deel van de mensen die al zelf groene stroom opwekken ook belangrijk is: je bent niet meer afhankelijk van commerciële leveranciers. Als je samen met anderen gebruik maakt van groene stroomopwekking, zoals bijvoorbeeld windmolens op land of in de oceaan, dan kunnen jullie allemaal profiteren van de collectief opgewekte energie. Tot slot weet je dan ook meteen dat de e energie die je opwekt ook écht schoon is.
Is mijn woning geschikt om zelf groene stroom op te wekken?
In principe is elke woning geschikt om zelf stroom op te wekken. Toch zijn er natuurlijk een aantal zaken om rekening mee te houden en te bepalen of jouw woning ook echt geschikt is. Zoals we al eerder aanstipten is het hebben van een eigen dak en/of tuin belangrijk. Ook de ligging hiervan is belangrijk om te bepalen of jouw investering kan worden terugverdiend. Zeker bij zonnepanelen is een dak op het zuiden het meest ideaal. Naast je eigen woning moet je ook rekening houden met de omgeving: kan je een warmtepomp of windturbine plaatsen zonder je buren hiermee tot last te zijn? Kortom, het is mogelijk om zelf stroom op te wekken in elke woning, maar de haalbaarheid ervan hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk om deze factoren te overwegen voordat je besluit om te investeren in apparatuur voor het opwekken van stroom.
Nu je weet waar je rekening mee moet houden, wat de voordelen zijn en welke technieken op de markt zijn is het belangrijk om je goed te oriënteren. Er is heel veel informatie te vinden, maar belangrijk is dat jij een oplossing vindt die past bij jou en je verbruik. Pas dan ga je besparen. Wanneer start jij met het opwekken van groene stroom?
Deel dit bericht
20 juni 2023Wonen
Wat is een energie coöperatie?
Een energie coöperatie is een samenwerking van twee of meer personen die samen willen investeren in duurzame energieprojecten.
13 april 2023Wonen
Zelf groene stroom opwekken doe je zo!
Na een winter waarin de kosten voor gas en elektriciteit de pan uitrezen, is het fijn om manieren te vinden om op je vaste lasten te kunnen besparen. Zelf groene stroom opwekken is één van de manieren om snel te kunnen besparen op de energierekening.
11 april 2023Wonen
Zo krijg je inzicht in jouw werkelijke energieverbruik
Een veelgehoorde vraag is hoe je inzicht kunt krijgen in het werkelijke energieverbruik thuis. Met daarop het logische vervolg: hoe kan ik besparen? In dit artikel leggen we uit hoe je weet wat je werkelijke verbruik is, hoeveel je kunt besparen en geven we tips om die besparing te realiseren door je verbruik te verlagen. Benieuwd hoe dit kan? Lees dan snel verder!
- Bespaar energie met deze 5 tips
17 augustus 2022Wonen
Bespaar energie met deze 5 tips
Naast het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie kun je gemakkelijk zelf nog meer doen in het huishouden om energie te besparen. In dit blog geven we 5 tips die je direct kunt toepassen en die erg fijn zijn voor je portemonnee.
23 maart 2022Wonen
Gas besparen: 10 tips voor een lagere energierekening
Of je nu schrikt van de hoge gasprijzen of wat milieubewuster wilt leven, er zijn redenen genoeg waarom je gas zou willen besparen. En dat kan al met een paar hele simpele trucs. We ze zetten de 10 beste tips om gas te besparen voor je op een rij.
30 april 2021Wonen
Zonnepanelen op je dak: dit zijn de regels en zo zijn ze verzekerd
Als je door de wijk loopt, valt het je misschien al op: op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Afgelopen jaar werd de grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen gepasseerd.
2 maart 2021Wonen
6 tips om energie te besparen in het voorjaar
De afgelopen maanden hebben we door de kou massaal binnen gezeten. Gelukkig staat de lente weer voor de deur. Dit betekent dat de temperaturen weer gaan stijgen én dat de kachel vaak weer uit kan. Maar wist je dat je in de lente heel gemakkelijk energie kunt besparen? Check onze tips en bespaar op je energierekening.