20 juni 2023Wonen
Wat is een energie coöperatie?
Een energie coöperatie is een samenwerking van twee of meer personen die samen willen investeren in duurzame energieprojecten.
Door op lokaal niveau samen te werken kan er snel resultaat behaald worden. In financieel opzicht door samen in te kopen en samen de lasten te dragen, maar zeker ook vanuit duurzaam oogpunt. Gezamenlijk is het mogelijk om grotere projecten aan te pakken; bijvoorbeeld een windmolen te plaatsen of gebruik te maken van waterkracht of biomassa. Dit zijn duurzame manieren voor het opwekken van groene stroom die in praktijk niet zo toegankelijk zijn voor een individu, door de wet- en regelgeving, de omgeving, maar vooral door de hoge kosten.
Hoe werkt een energie coöperatie?
De een is de andere natuurlijk niet, maar doorgaans werkt een energie coöperatie als volgt: een groep mensen of organisaties met een gedeelde interesse in duurzame energie besluit om samen een energie coöperatie op te richten. Particulieren en organisaties kunnen vervolgens lid worden van de energie coöperatie door zich aan te melden en een financiële bijdrage te leveren.
De energie coöperatie investeert op haar beurt het geld van de leden in duurzame energieprojecten, zoals zonnepanelen op daken van gebouwen, windmolens op land of warmtekrachtkoppelingen in woonwijken. De energie die hieruit vrijkomt wordt verkocht aan het elektriciteitsnet of rechtstreeks verkocht en gedistribueerd aan de leden van de coöperatie, zodat zij kunnen profiteren van lokaal opgewekte, duurzame energie.
Eventuele winst die wordt gemaakt met de verkoop van energie wordt verdeeld onder de leden van de energie coöperatie. Deze manier van samenwerken verhoogt het bewustzijn, leidt tot een meer duurzaam leven en zorgt ervoor dat burgers zelf bij kunnen dragen aan de energietransitie én financieel voordeel kunnen behalen.
Deel dit bericht
20 juni 2023Wonen
Wat is een energie coöperatie?
Een energie coöperatie is een samenwerking van twee of meer personen die samen willen investeren in duurzame energieprojecten.
13 april 2023Wonen
Zelf groene stroom opwekken doe je zo!
Na een winter waarin de kosten voor gas en elektriciteit de pan uitrezen, is het fijn om manieren te vinden om op je vaste lasten te kunnen besparen. Zelf groene stroom opwekken is één van de manieren om snel te kunnen besparen op de energierekening.
11 april 2023Wonen
Zo krijg je inzicht in jouw werkelijke energieverbruik
Een veelgehoorde vraag is hoe je inzicht kunt krijgen in het werkelijke energieverbruik thuis. Met daarop het logische vervolg: hoe kan ik besparen? In dit artikel leggen we uit hoe je weet wat je werkelijke verbruik is, hoeveel je kunt besparen en geven we tips om die besparing te realiseren door je verbruik te verlagen. Benieuwd hoe dit kan? Lees dan snel verder!
- Bespaar energie met deze 5 tips
17 augustus 2022Wonen
Bespaar energie met deze 5 tips
Naast het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie kun je gemakkelijk zelf nog meer doen in het huishouden om energie te besparen. In dit blog geven we 5 tips die je direct kunt toepassen en die erg fijn zijn voor je portemonnee.
23 maart 2022Wonen
Gas besparen: 10 tips voor een lagere energierekening
Of je nu schrikt van de hoge gasprijzen of wat milieubewuster wilt leven, er zijn redenen genoeg waarom je gas zou willen besparen. En dat kan al met een paar hele simpele trucs. We ze zetten de 10 beste tips om gas te besparen voor je op een rij.
30 april 2021Wonen
Zonnepanelen op je dak: dit zijn de regels en zo zijn ze verzekerd
Als je door de wijk loopt, valt het je misschien al op: op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Afgelopen jaar werd de grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen gepasseerd.
2 maart 2021Wonen
6 tips om energie te besparen in het voorjaar
De afgelopen maanden hebben we door de kou massaal binnen gezeten. Gelukkig staat de lente weer voor de deur. Dit betekent dat de temperaturen weer gaan stijgen én dat de kachel vaak weer uit kan. Maar wist je dat je in de lente heel gemakkelijk energie kunt besparen? Check onze tips en bespaar op je energierekening.