Ga naar inhoud

7 december 2023Wonen

Voorkom inbraak: 5 tips van ex-inbreker Evert Jansen

Jarenlang was hij zelf inbreker. Nu helpt Evert Jansen juist bij het voorkómen van inbraak. Met Univé deelt hij zijn belangrijkste tips om het risico op inbraak te verkleinen.

Als hij over straat loopt, ziet hij in één oogopslag welke woning hij snel binnen kan komen. Want hoewel Evert Jansen al bijna 25 jaar geleden stopte met inbreken, is hij zijn getrainde oog nooit verloren. Hij drong binnen in tientallen, misschien wel honderden huizen. De spullen die hij ontvreemdde, verkocht hij om zijn drugsverslaving te financieren. In 1999 zette Evert definitief een punt achter zijn verslaving en daarmee ook de noodzaak om in te breken.


Mensen helpen


“Toen ik eenmaal clean was, wilde ik iets positiefs doen met mijn verleden. Daarom geef ik presentaties over inbraakpreventie. Ook werk ik regelmatig samen met de politie aan acties rond inbraakpreventie. Ik vind het geweldig om mensen te kunnen helpen met mijn ervaring. Want dat is waar het me om gaat: hélpen. Ik deel mijn ervaring, zodat een ander het risico op inbraak in zijn of haar huis kan verkleinen. Dat geeft een goed gevoel.”


5 tips om inbraak te voorkomen


1. Doe de schuur en tuinpoort op slot
“Elektrische fietsen, duur gereedschap: in schuurtjes staan vaak behoorlijk waardevolle spullen. Doe daarom je schuur, garage, schuttingdeur of tuinpoort op slot. Dan maak je het inbrekers moeilijker om via de achterkant jouw huis binnen te dringen.”

2. Laat containers en ladders niet slingeren
“Een container is een ideaal opstapje om over een schutting te klimmen of op een plat dak te komen. Een ladder is nóg handiger. Maak containers en ladders daarom vast, bijvoorbeeld met een ketting. Of zet ze in je schuur of garage.”

3. Doe ramen goed dicht
“Ben je niet thuis? Doe dan altijd de ramen dicht. Ook als je maar even weggaat. Wist je dat een inbreker maar een minuut nodig heeft om een draai-kiepraam dat op de kiepstand staat, te openen?”

4. Zorg dat je huis er bewoond uitziet
“Ga je een avondje weg, op vakantie of ben je pas laat thuis van je werk? Zet verlichting en misschien zelfs de radio aan. Zo ziet je huis er bewoond uit, ook als je niet thuis bent. Dat schrikt inbrekers af.”

5. Verdacht persoon? Spreek hem of haar aan
“Een inbreker wil onzichtbaar zijn. Zie je iemand lopen die je niet helemaal vertrouwt? Zeg hem of haar gedag. Dan weet diegene dat hij gezien is. Voor inbrekers is dat vaak al reden om te vertrekken. Je kunt ook de politie bellen, zodat die op de hoogte zijn.”

Deel dit bericht

  • 20 december 2024Wonen

    De gevolgen van inbraak: “Mijn huis voelde niet meer veilig”

    Als er in je huis wordt ingebroken, kan dat vervelende gevolgen hebben. Financieel, omdat de inbreker spullen of belangrijke papieren ontvreemdt, maar ook met je gevoel van veiligheid. Jolanda maakte maar liefst twee keer een inbraak mee. Ze vertelt wat dit met haar deed.

  • 17 december 2024Wonen

    Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging

    Je moet er niet aan denken dat je wordt overvallen door giftig gas in je eigen huis. Toch lopen er ieder jaar in Nederland honderden mensen een koolmonoxidevergiftiging op en belanden hierdoor in het ziekenhuis. Tien tot vijftien mensen overlijden hieraan. Wil je weten hoe je koolmonoxidevergiftiging voorkomt? Een goed geplaatste koolmonoxidemelder kan je leven redden. Lees verder over wat koolmonoxide is en hoe je melders op de juiste manier plaatst.

  • 3 december 2024Vervoer

    Ziemi maakt fietsers zichtbaar: “Je denkt automatisch: opletten!”

    Als fietser ben je kwetsbaar in het verkeer. Zeker in het donker. De innovatieve fietsverlichting van Ziemi verlicht niet de weg vóór je, maar maakt jou als fietser zichtbaar. Zo ben je, volgens Ziemi, tot wel vijf keer veiliger.